Intepatura contra gripei

De Diana Dutu
Intepatura contra gripei
ARAD. Cu o întârziere de aproximativ o lună, săptămâna aceasta începe campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a populaţiei.

Campania se desfăşoară sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul medicilor de familie şi al unităţilor sanitare cu paturi. Judeţului Arad i-au fost repartizate 7.400 de doze de vaccin antigripal, adică 18,5% din cât a solicitat Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Se aşteaptă, însă, ca până la sfârşitul lunii să primim o nouă tranşă de vaccin antigripal care să acopere într-o mai mare măsură necesităţile arădenilor.

Beneficiari, cu prioritate…

Distribuirea celor 7.400 de doze de vaccin către doctori a început deja şi, cel puţin teoretic, vaccinarea se poate realiza la cabinetul medical.

Cine va putea beneficia de vaccinul antigripal? Conform recomandărilor autorităţilor sanitare, vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide.

Totodată, medicii ne recomandă ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să le ascultăm sfaturile şi să respectăm regulile de igienă, pentru evitarea îmbolnăvirilor.

 Îmbolnăvirile, în limite normale

Până acum, numărul îmbolnăvirilor de sezon se păstrează în limite normale, la nivelul judeţului Arad. Conform DSP Arad, media săptămânală a cazurilor de infecţii ale căilor respiratorii superioare a fost de 1.500, iar media cazurilor de pneumonie a fost de 300. Datele statistice au fost raportate de medici de pe întreg teritoriul judeţului şi sunt aproximativ identice cu cele înregistrate în perioada similară a anilor trecuţi. De menţionat că nu s-a înregistrat, până acum, niciun caz de gripă. 

Buget 

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1 milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, din întreaga ţară. Bugetul alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 este similar cu cel de anul trecut, respectiv 11 milioane de lei. Vaccinul antigripal din acest sezon a fost achiziţionat de la compania Sanofi Pasteur, prin Unifarm, după ce linia naţională de producţie de la Institutul Cantacuzino a fost oprită.

Lupta pentru vaccin 

Nu mai avem vaccin în depozit 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !