INTERVIU JA. Cu senatorul Constantin Traian Igaș: „Guvernul Victor Ponta trebuie să plece”

Reactualizat la:
42Comentarii
Traian Igaş
Traian Igaş
De vorbă cu parlamentarul arădean despre cum trebuie promovat Aradul dar mai ales despre Guvernul Ponta şi ce dezastru va rămâne în urma acestuia.

J.A.: Domnule Igaș, în această perioadă ați început un demers inedit pentru un parlamentar, acela de a promova județul Arad. Să înțelegem că veți continua pe același drum?
CONSTANTIN TRAIAN IGAŞ: Așa este, am vrut ca în această perioadă să promovez județul Arad. Am pornit o serie de acțiuni care, reunite sub această umbrelă, să scoată în evidență peisajele deosebite, locurile încărcate de spiritualitate și frumusețe ale zonei. Parcul Natural Lunca Mureșului este un paradis al biodiversității într-o zonă relativ restrânsă. Mănăstirea Bezdin, una dintre puținele mănăstiri ortodoxe sârbe din România, este o bijuterie a Luncii Mureșului. Am străbătut această zonă care, parțial, se suprapune pe colegiul meu parlamentar, atât pe apă, cât și cu bicicletele. Am avut bucuria de a stârni interesul multor oameni care mi s-au alăturat în acest demers. Un parlamentar poate deveni un „ambasador local” al promovării turismului din zona sa. Eu am pornit cu Pita de Pecica, pe care am dus-o peste tot prin țară, dar Aradul are multe de oferit și voi continua să îl promovez.

Să revenim la politică. Începe sesiunea parlamentară de toamnă, ce planuri aveți pentru această perioadă?
C.T.I.: În această sesiune, noi, parlamentarii PNL, trebuie să fim foarte uniți și să acționăm cu vigilență la risipa pre-electorală promovată de PSD. PNL este decis să depună o nouă moţiune de cenzură în sesiunea din toamnă pentru că Guvernul socialist a arătat destul că nu știe să aducă binele în România. În calitate de senator sunt un politician cu acte în regulă cum s-ar spune, dar am înțeles că eroismul presupune mai degrabă sacrificiu decât popularitate. De aceea eroismul cu care vrea să se împăuneze premierul Victor Ponta este foarte dăunător țării pe care o conduce din fruntea Guvernului. Acest căutător de popularitate pregătește răscoala tuturor împotriva tuturor prin promisiunile de măriri salariale fanteziste. Ponta spune că mărește cu 25% salariile medicilor, ministrul educației crește miza la 70% pentru salariile profesorilor debutanți. PSD joacă poker cu așteptările bugetarilor, deși Ponta este același Tăriceanu din 2008 care promitea măriri de 50%, dar fără boom-ul economic de atunci! Vedem cum grecii pierd pe mâna populismului, de aceea noi, parlamentarii, avem datoria de a nu-l mai lăsa pe Ponta să vândă iluzii oamenilor, amanetând viitorul României pe următorii ani.

Dacă tot vorbiți de unire, cum vi se pare că evoluează fuziunea în PNL Arad?
C.T.I.: Din păcate, și noi ne regăsim, în Arad, în sistemul acesta de „răscoală a tuturor împotriva tuturor”. Foarte mulți oameni din vechiul PDL, după plecarea domnului Seculici din funcția de președinte, invocă faptul că din partidul prietenilor am devenit partidul suspicioșilor și al micilor interese de grup. De aceea, mai degrabă găsesc anumite frământări în vechiul PDL, în legătură cu modul în care sunt gestionate lucrurile acum. În ceea ce privește relaționarea cu vechii colegi din PNL, eu am avut o relație specială cu ei încă din perioada Alianței D.A., relație care nu este altfel nici în prezent. Dorința mea ar fi ca politica de fațadă și jocurile de culise nocive să înceteze sau, pentru a fi realist, măcar să își piardă din amploare.

Domnule senator, preia PNL guvernarea în această toamnă?
C.T.I.: Guvernul Victor Ponta trebuie să plece, dar trebuie să avem în vedere că viitorul guvern va fi tot unul de sacrificiu, cum a fost și Guvernul Emil Boc. Fac această referire pentru că dacă atunci PSD a blocat, prin parlamentarii săi, orice reformă a țării, astăzi blochează România printr-o guvernare iresponsabilă și incompetentă. Am ajuns astăzi să nu mai construim și să nu mai producem aproape nimic autohton. Există o diferență majoră între guvernările Ponta și o viitoare guvernare a PNL: viziunea. PNL nu îşi doreşte o guvernare care cârpeşte pe ici, pe colo și nici o guvernare de 4 ani cât e mandatul Parlamentului. Mă gândeam zilele trecute, oare ce o fi pe capul acestui partid, singur în trecut și fuzionat acum, de trebuie să preia guvernarea doar în momente de cumpănă pentru țara aceasta? În 2009 a fost criza mondială, iar în 2016 va fi criza românească lăsată de PSD pe capul românilor. Face prăpăd cât este la guvernare, lasă țara în haos și sărăcie, dar pe final promite multe, la cât mai mulți. Și uite aşa își pregătește șansa de a prelua din nou guvernarea în 4 ani! Și uite așa românul e păcălit să trăiască sub PSD, un partid care ne curmă viitorul din 4 în 4 ani, dacă îl lăsăm!

Aradul va mai da miniștri în noul Guvern PNL?
C.T.I.: Aradul poate să dea miniștri, dar trebuie să fim realiști că acei miniștri vor fi de sacrificiu pentru că guvernarea va fi una cu mandat destul de scurt și dificil. Iar atunci când ești constrâns de timp și alți factori externi și performanța scade, independent de voința ta ca ministru. Cu atât mai mult e nevoie de oameni cu determinare și motivație puternică în acest nou Guvern. De aceea, trebuie să ne întrebăm, cei din Arad, câți dintre noi suntem dispuși la sacrificiu, lăsând vanitatea deoparte? Pentru că politicienii trebuie să iasă din lupta continuă de a-și păstra reputația. Această luptă este doar joc de glezne și este pentru mândria de sine, cea mai păcătoasă trăsătură umană. Noi, politicienii, suntem primii care trebuie să punem cărămidă peste cărămidă la construcția societății. Nu suntem designeri, suntem zidari, „zidarii societății”!

„Există o diferență majoră între guvernările Ponta și o viitoare guvernare a PNL: viziunea”.42Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor