INTERVIU JA. Ionel Ciupe, copreşedinte ALDE Arad: „Aradul are nevoie de oameni politici, nu de politruci”

Reactualizat la:
3Comentarii
Ionel Ciupe Foto: JA
Ionel Ciupe Foto: JA
Consilierul municipal este convins că ALDE va deveni un partid reprezentativ în Arad

JURNAL ARĂDEAN. D-le Ionel Ciupe, cum vedeţi anul politic 2016?
IONEL CIUPE: Parafrazând, spun că, fiind o combinaţie între realism şi optimism, văd anul politic 2016 după o zicere celebră a lui Mark Twain: ,, Plănuieşte cu grijă viitorul, pentru că acolo o să-ţi petreci restul vieţii!” Ne aşteaptă un an cu două importante bătălii politice, respectiv alegerile locale şi mai apoi cele parlamentare. Ca optimist, ştiu că ALDE Arad are şanse să devină o forţă pe scena politica arădeană. Vorbesc principial: ALDE Arad va deveni un partid reprezentativ în Arad, dincolo de cele 10-15 procente propuse drept ţintă. A fi prezenţi în conştiinţa publică şi politică a arădenilor este o chestiune care dă valoare activităţii noastre politice. Sub celălalt aspect, al realismului, trebuie să spun că ALDE Arad mai are multe de înfăptuit , însă cu siguranţă vom reuşi, mai ales pentru că ALDE cultivă oameni politici şi nu politruci. Din păcate, la nivelul Aradului nu ne putem bucura de prea mulţi oameni politici adevăraţi, ci doar politicieni sau politruci. Una peste alta, anul 2016 va aduce în Arad o nouă administraţie, în care ALDE va fi o voce ascultată şi respectată, pentru că vizăm deschis, prin programul nostru electoral, soluţionarea problematicilor cu care se confruntă oraşul nostru.
Spuneţi că aveţi un program, dar încă nu aveţi un candidat la Primăria Aradului.
CIUPE. Suntem un partid serios cu oameni politici responsabili. Sigur că avem un proiect, un program electoral, pentru că suntem angajaţi politic de ani buni. În calitatea mea de consilier municipal cunosc foarte bine ce s-a făcut sau nu s-a făcut în Arad, ce e bine, ce e rău, dar cel mai important este să ai soluţii corecte pentru problemele arădenilor, să poţi duce Aradul într-o direcţie bună . Electoratul, în principiu, alege omul. Ştiţi cum se spune: ,,omul sfinţeşte locul” sau ,, omul potrivit la locul potrivit”. De aceea, ALDE Arad vine în alegerile locale cu o echipă de oameni capabili să facă administraţie eficientă. Vom explica electoratului că proiectele noastre sunt şi ale lor, că priorităţile Aradului şi arădenilor sunt şi priorităţi în programul nostru.
Care ar fi acele priorităţi, puteţi să ne daţi câteva exemple?
CIUPE. Nu am nici o reţinere în a vă exemplifica şi o spun răspicat: unul din proiectele noastre electorale se referă la sănătate. Avem o strategie ce vizează sănătatea arădenilor. Din păcate, o spun realitatea şi statistica, suntem cel mai bolnav oraş (municipiu reşedinţă de judeţ) şi judeţ din ţară. E o tragedie teribilă. Am consultat specialişti în domeniu. Ştim ce trebuie făcut, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii arădenilor. Nu vom ţine secret.Fiecare arădean va avea acces la acest proiect.
Sigur, veţi spune că şi Falcă va putea veni cu un astfel de proiect, numai că, după ce ai fost primar 12 ani, în care nici măcar nu ai vorbit despre sănătate dar să mai şi faci ceva, nu mai eşti credibil.
Bine, dar nu doar Falcă va fi candidat, ci mulţi alţii. Deja au aparut câţiva candidaţi surpriză. Cum apreciaţi aceste candidaturi?
IONEL CIUPE.Am afirmat că ALDE reprezintă adevăratul liberalism şi că apăram valorile autentice şi nu amatorismul. Am văzut câteva nume, unii s-au înscris în competiţie, iar alţii urmează să o facă. Şi pentru că într-o democraţie trebuie să existe şi concurenţă, e normal să avem mai mulţi candidaţi, puţini cu credibilitate, iar alţii… ,, iepurii” lui Falcă. Noi avem alte principii! Dacă ai încredere în tine însuţi şi în succesul proiectelor tale,atunci vei inspira încredere şi altora. Întelegeţi acum de ce nu ne grăbim cu nominalizările?! Şi, mai apoi, alegerile sunt în iunie. Vom şti să gestionăm campania în favoarea noastră şi nu să facem o campanie de duel electoral. Si credeţi-ne: avem proiecte şi avem şi curaj! Arădenii merită mai mult decât ce li s-a oferit în 12 ani. Şi, dincolo de toate, ştiu că arădenii sunt pragmatici şi vor face diferenţa între candidaţi. Deci, nu ne grăbim să ,,trâmbiţăm” candidaţii!
Aţi spus că sunteţi o fire optimistă, dar vedem cum toate merg din rău în mai rău
CIUPE: Într-adevăr, trăim vremuri grele atât la nivel local, national, cât şi international, unde există o stare de spaimă de o nouă criză economică, de terorism , de pierdere a identităţii europene.La nivel local, în Arad, lucrurile sunt departe de cum ar trebui să fie. Tocmai de aceea, spuneam că Aradul are nevoie de oameni politici şi nu de politruci. De oameni capabili să prefigureze viitorul şi să conceapă strategii pentru a răzbate şi în momente dificile. De aceea e nevoie şi de optimism. Dar să spunem lucrurilor pe nume şi cu seriozitate. În Arad, PDL-ul revopsit in PNL şi-a cam terminat rostul. Oamenii au văzut unde suntem după 12 ani cu acelaşi om şi cu aceeaşi tipologie de bla –bla. Arădenii s-au săturat să fie minţiţi, să li se tot arate planşe şamd. Vom face o altă administraţie şi o altă politică în Arad, iar arădenii vor aprecia când vor citi programul nostru electoral, pentru că este şi programul dumnealor.
Ca şi consilier, nu aţi votat împrumutul de 20 milioane euro de la BERD pentru proiectul de regenerare urbană. Nu credeţi că Aradul are surse pentru a deveni capitală verde europeană ?
CIUPE. Nu am votat împrumutul pentru spatiile verzi pentru că nu trebuie să te împrumuţi când există fonduri europene nerambursabile pentru astfel de proiecte. Înţelegeţi ce greşeală enormă s-a făcut? Alta! Iar chestia cu capitală verde nu e altceva decât ,, un tablou cu natură moartă” semnat de ,,pictorul” Falcă. Pe această cale, ţin să îi transmit d-lui primar zicerea mea: ,,Orice minune ţine trei mandate”.
„Chestia cu capitală verde nu este decât un tablou cu natură moartă, semnat de pictorul Falcă” Ionel Ciupe
Taguri: , , , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor