Investiții de sute de mii de euro la CTP Arad

De Valentin Goran
18Comentarii
Investiții de sute de mii de euro la CTP Arad
© FOTO> Valentin Goran

Primăria Municipiului Arad a investit, cu ajutorul banilor împrumutați de la BERD, aproape 590 de mii de euro în CTP Arad. Află pe ce s-au dus banii!

Dacă în data de 23 martie, vă prezentam în Jurnal arădean și www.aradon.ro articolulCTP, cu tramvaie cehești de o viaţă şi cu linii obosite”, în care vă spuneam despre situația tramvaielor și a autobuzelor din cadrul Companiei de Transport Public Arad, de această dată vă propunem să vorbim despre investițiile care au fost realizate în cursul anului 2017 la această companie, la care acționar majoritar este Consiliul Local Municipal cu 70% şi Consiliul Judeţean Arad cu 30%.

Banii, din împrumut

În ceea ce privește depoul de tramvaie situat la UTA, Primăria Municipiului Arad a investit pentru achiziția de echipamente și utilaje pentru modernizarea depoului aproximativ 588.489 de euro. În ceea ce privește sursa de finanțare, vorbim de un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD.

Investiții care ajută CTP-ul

Printre echipamentele achiziţionate, se numără un utilaj de spălat tramvaie și autobuze, cu perii. Acesta are predefinite programe de spălare în funcție de tipul mijlocului de transport care urmează a fi spălat. Principalele beneficii sunt: creșterea productivității (a numărului de vehicule spălate în aceeași perioadă de timp) și creșterea calității procesului de spălare. A fost achiziţionat şi un utilaj de alimentare cu nisip a tramvaielor. Nisipul asigură o aderență crescută la contactul dintre roată și șină, în condiții de patinaj. Utilajul are acționare electrică, curentul fiind asigurat de către acumulatori, aceștia fiind încărcați de la rețeaua curentă de energie electrică.

De asemenea, s-au mai achiziţionat: platformă și macara pivotantă, pentru asigurarea mentenanței la tramvaiele de tip Imperio; dispozitiv de măsurat cu laser a profilului roții de tramvai și a șinei.

De vorbă cu Primăria Arad

Procedura de achiziție, care este împărțită pe două loturi: Lot I – Furnizarea de echipamente pentru întreținerea tramvaielor (recepție Lot I: 29 noiembrie – 4 decembrie 2017), respectiv Lot II – Furnizarea şi instalarea de structuri și echipamente pentru întreținerea tramvaielor (recepție parțială: 31 ianuarie și 6 martie, recepție montaj platformă mobilă – planificată până la 31 martie). Pentru a afla mai multe detalii, am luat legătura cu Primăria Municipiului Arad, de unde am aflat că contractul pentru reabilitarea depoului UTA s-a încheiat între Municipiul Arad și UTI Grup SA București prin semnarea acordului contractual nr. 60340/13.09.2017. „Din Lotul 2 s-a recepţionat numai instalația de alimentare a tramvaiului cu tensiune de lucru (750V CC). Pentru restul echipamentelor, recepţia a fost programată la finele lunii martie”, au declarat reprezentanții Primăriei Muncipiului Arad.

250 de mii de euro pentru LOT1

Ne-am dorit să aflăm mai exact cum au fost cheltuiți banii. Pentru LOT 1 au fost achiziționate: vinciuri electrice mobile, comandă centralizată pentru ridicarea vagonului de pe boghiuri – 8 bucăți (42.624 de euro); o instalație pentru schimbarea agentului de răcire din sistemul de aer condiționat – 7.840 de euro; un sistem de control al acumulatorilor din vagon – 3.326 de euro; un dispozitiv de măsurare a forței de închidere a ușilor tramvaiului – 3.180 de euro; o platformă mobilă de ridicare pentru reparații făcute sub vagon – 1.120 de euro; o mașina de spălat cu jet de apă caldă pentru curățare – 2.633 de euro; o instalație de încărcare cu nisip uscat a nisiparelor – 42.624 de euro; echipament de compactare(ciocan de burat) – 2 bucăți (2.250 de euro); un polizor portabil – 2.343 de euro; un polizor motorizat pentru șlefuirea șinelor – 8.733 de euro; un aparat portabil de măsurare a profilului șinelor – 35.264 de euro. Investiția totală pentru Lotul 1 este în valoare de 254.560 de euro, cu tot cu TVA.

Peste 330 de mii de euro pentru LOT 2

Pentru LOT 2 au fost achiziționate: o instalație de alimentare a tramvaiului cu tensiune de lucru (750V CC) – 6.269 de euro; o platformă de lucru amplasată la nivelul plafonului tramvaiului, inclusiv instalația de aplicare a siguranței automate – 56.459 de euro; o macara pivotantă 3,5 tf – 36.042 de euro; un sistem de spălare mobil tip portabil – 143.994 de euro. Investiția totală pentru Lotul 2 se ridică la 333.928 de euro, cu tot cu TVA.

Sunteți curioși câte tramvaie și autobuze are parcul auto al CTP Arad și cât de învechite sunt aceste mijloace de transport?La Arad primele tramvaie trase de cai, 19 la număr, au fost puse în circulație pe trei linii în anul 1869. Un eveniment care nu face altceva decât să lase loc de mândrie Aradul...18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor