Ioan Cristina (PNL): „Mult trâmbițatele majorări salariale, prea puțin și prea târziu”

De Simion Todoca
2Comentarii
Ioan Cristina (PNL): „Mult trâmbițatele majorări salariale, prea puțin și prea târziu”
Senatorul PNL Ioan Cristina consideră că recent anunţatele creşteri salariale în sănătate şi educaţie sunt doar o încercare tardivă de ascundere a „incompetenţei şi lipsei de viziune” a guvernării PSD-ALDE.

„Promisă încă de anul trecut, această majorare vine abia acum, și nici acum la proporțiile pe care oamenii-pe bună dreptate- le așteaptau.

În sistemul sanitar, majorările salariale sunt acordate doar unei părți a personalului medical care își desfășoară activitatea la stat. Astfel, medicii de familie se confruntă cu o situație extrem de gravă, fiind tratați diferențiat. Aceștia întâmpină mari probleme de finanțare, iar solicitarea lor, sprijinită de PNL, de a li se aloca o suplimentare de până la 10% din bugetul casei de asigurări de sănătate, a rămas fără niciun fel de ecou în tabăra puterii. Pe cale de consecință, fondurile alocate către medicii de familie rămân la un nivel redus (circa 5% din bugetul casei) desi s-au dovedit a fi insuficiente, transformându-i pe medicii de familie în funcționari ce se descurcă cum pot, pe baza contractelor încheiate cu casa de asigurări de sănătate”, spune senatorul.

Liberalul arădean mai arată că investițiile în renovarea ori construcția de spitale noi sunt la un minim istoric, iar, pe deasupra, comisarul european, Corina Crețu „semnala pericolul care ne paşte ca urmare a proastei guvernări, și anume riscul de a pierde finanțarea europeană nerambursabilă la care România, și mai ales românii, au dreptul. Din cauza guvernării iresponsabile a PSD-ALDE, România riscă să piardă cei 150 de milioane de euro acordați pentru construcția spitalelor regionale, o sumă atât de necesară pentru a părăsi zona de Ev Mediu în care ne regăsim ca urmare a proastei finanțări a sistemului de sănătate! Managementul defectuos al factorilor de decizie și slaba finanțare dublată de lipsa de eficiență în atragerea fondurilor europene nerambursabile afundă sistemul medical din România în starea de colaps în care se regăsește”.

Educaţia, cu şcoli închise

„Lucrurile nu stau mai roz nici în sistemul de educație, acolo unde aceste majorări salariale vin mult prea tardiv fiind totodată insuficiente în raport cu necesitățile dascălilor!

Promisiunile electorale ale PSD stabileau ca salariile dascălilor să crească cu 25% începând cu 1 ianuarie 2018! Insă realitatea ne arată că profesorii vor primi abia acum o majorare de 4%, majorare înghițită integral de inflația de 4,3%. Este absolut incalificabil gestul făcute de actuala majoritate parlamentară”, a concluzionat senatorul arădean, Ioan Cristina.

Acesta mai afirmă şi că „1000 de unități școlare vor fi închise în perioada următoare în vreme ce 6000 de norme didactice vor fi desființate. Cît despre criza acută de personal calificat, aceasta nu poate fi nicicum soluționată printr-o mărire modică a salariilor dascălilor. În condițiile în care salariul net al unui profesor debutant este de doar 1740 de lei, este limpede că absolvenții de studii superioare nu vor putea fi convinși să renunțe la emigrare pentru a preda în România”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor