Ioţcu pregătea noi „tunuri”

De Monica Ardelean
7Comentarii
Nicolae Ioţcu a fost arestat preventiv FOTO: JA
Nicolae Ioţcu a fost arestat preventiv FOTO: JA
Sursele noastre spun că preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, pregătea noi achiziţii şi aştepta noi comisioane de la Medicare Technics.

Noi licitaţii trucate şi achiziţii directe de aparatură medicală urmau să fie organizate de Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), în colaborare cu Alin Pătraşcu, administratorul societăţii Medicare Technics. Sursele noastre ne-au informat asupra faptului că o altă licitaţie care în prezent se află în desfăşurare devenise ţinta celor de la firma de comercializare a aparaturii medicale. „În jurul orelor 19:30, la domiciliul martorului Drăgan Cristian a ajuns inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, cei doi discutând până în jurul orelor 21.00 despre oferta depusă la data de 08.06.2015 în procedura de licitație organizată de Consiliul Județean Arad, privind achiziția de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad în valoare de circa 17.000.000 lei. De asemenea, cei doi au discutat și despre oferta depusă în cadrul aceleiași proceduri de către o firmă concurentă – S.C.EUROMedica INC Group S.R.L. – și despre posibilitatea anulării procedurii, soluție agreată de către reprezentantul S.C. Medicare Technics S.A., pentru întocmirea unei noi documentații de atribuire a contractului de achiziție publică care să avantajeze ofertantul”, spun sursele noastre. Este vorba despre achiziţia de aparatură medicală pentru dotarea ambulatoriului Spitalului Judeţean care, în prezent, se află în modernizare. Ulterior, în 9 iulie, Drăgan s-a deplasat la Bucureşti în interes de serviciu, moment în care a fost contactat de Pătraşcu.

Cei doi s-au întâlnit în hotelul în care Drăgan era cazat, iar Pătraşcu a redeschis subiectul noii licitaţii. „Pătrașcu Alin a adus în discuţie şi procedura care și acum se află în derulare la Consiliul Județean Arad și care are ca scop atribuirea contractului de <Furnizare, instalare, punere în funcțiune și instruire personal echipamente medicale aferente proiectului – Ambulatoriu integrat din structura Spitalului Clinic Județean de urgență Arad – reabilitare/modernizare, dezvoltare și echipare cu aparatură de specialitate> în valoare de circa 17 milioane de lei, și i-a spus martorului Drăgan Cristian că ar dori să câștige contractul prin descalificarea ofertei depuse de o firmă concurentă – Euromedica – iar dacă nu se poate așa și nici nu va fi declarat câștigător S.C. Medicare Technics S.A., atunci să se anuleze procedura prin descalificarea ambelor oferte depuse de către firmele participante la procedura de achiziţie publică, iar procedura să fie reluată de la început, prin întocmirea unui nou caiet de sarcini, de data aceasta favorabil firmei reprezentate de către inculpatul Pătraşcu Alin”, spun sursele noastre. Apoi Pătraşcu ar fi promis că, în situaţia în care inculpatul Ioţcu Petru Nicolae şi martorul Drăgan Cristian ar fi dispuşi să accepte fraudarea noii proceduri în maniera mai sus descrisă, va remite celor doi factori decizionali suma de 60.000 euro, reprezentând aproximativ 2 la sută din valoarea noului contract. Acest procent a fost explicat de către inculpatul Pătraşcu Alin prin aceea că finanţarea achiziţiei publice are ca sursă fonduri europene, caz în care rigorile şi riscurile descoperirii fraudelor sunt mai mari faţă de o procedură în care finanţarea are ca sursă bugetul propriu al instituţiilor publice.

A refuzat una, a propus altele

Reîntors în Arad, Drăgan l-a informat pe Ioţcu despre suma pe care este dispusă să o plătească Pătraşcu, însă, şocant!, preşedintele CJA s-a gândit de această dată la binele oamenilor şi a refuzat oferta. De ce? „Martorul i-a relatat inculpatului Ioţcu Nicolae că inculpatul Pătraşcu Alin dorea fie descalificarea firmei concurente ce a depus oferta, fie descalificarea ambelor firme, anularea procedurii de achiziţie publică parcursă până în acel moment şi rescrierea caietului de sarcini prin inserarea unor condiţii restrictive, dar care să favorizeze societatea comercială reprezentată de către inculpatul Pătraşcu, la fel cum inculpatul Ioţcu şi-a onorat angajamentul infracţional şi cu privire la procedura de licitaţie denaturată în perioada 2012 – 2014. Având în vedere faptul că noul contract de achiziţie publică are ca sursă de finanţare fonduri europene, precum şi valoarea mare a achiziţiei, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a arătat că nu poate fi de acord cu noua ofertă infracţională, afirmând că dacă ar da curs dorinţelor exprimate de către inculpatul Pătraşcu Alin ar risca să întârzie prea mult momentul licitaţiei şi nu ar mai reuşi să cheltuie fondurile până la finalul anului, ceea ce ar conduce la pierderea finanţării”. În schimb, Ioţcu a „dibuit” alte fonduri pe care putea să dea „tunuri”. „Pentru a păstra interesul reprezentanţilor S.C. Medicare Technics S.A. în colaborarea infracţională şi pe viitor, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a relatat martorului Drăgan Cristian că are în vedere susţinerea intereselor financiare ale firmei în judeţul Arad prin alocarea unei sume de aproximativ 3.000.000 lei ce urma a intra în bugetul judeţului odată cu rectificarea bugetară naţională din luna iulie, banii urmând a fi folosiţi la dotarea Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Arad cu aparatură care să fie furnizată tot de către S.C. Medicare Technics S.A., precum şi încheierea unui nou contract de leasing care să privească tot dotarea unităţii sanitare cu echipamente furnizate de către firma inculpatului Pătraşcu Alin, evident în condiţiile în care achiziţiile urmau a se face prin vicierea procedurilor legale şi favorizarea acestei firme. Suplimentar, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a spus martorului Drăgan Cristian că este de acord cu propunerea formulată de către Pătraşcu Alin cu ocazia vizitei din data de 16 iulie 2015 de a cumpăra prin achiziţie directă cu suma de 127.000 euro un număr de patru lămpi chirurgicale pentru operaţii, pe care S.C. Medicare Technics S.A. le avea pe stoc. În final, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a făcut o vastă enumerare a investiţiilor, inclusiv a noului Spital TBC, pe care era dispus să le dirijeze prin intermediul subordonaţilor săi din Consiliul Judeţean Arad către firma reprezentată de către inculpatul Pătraşcu Alin”, mai spus sursele noastre.

La judecată

Nicolae Ioţcu a fost arestat preventiv şi trimis în judecată pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant când a primit 10.000 de euro cu titlu de mită printr-un intermediar de la Alin Pătraşcu. Dosarul a ajuns deja pe rol, urmând să fie judecat de judecătorii Tribunalului Timiş.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor