La pas cu legea antifumat de mână

De Valentin Goran
Reactualizat la:
45Comentarii
La pas cu legea antifumat de mână
© Fără ţigară în interiorul localului! FOTO: V.G.

E bună legea? E nebună? Ce se va întâmpla din 17 martie cu patronii de baruri şi cluburi din Arad? Dar cu fumătorii? Am luat la pas, pentru cititorii Jurnal arădean/ Aradon, câteva localuri pentru a vedea care este părerea arădenilor, fumători ori nefumători, despre legea ce interzice fumatul în spațiile publice. Am stat de vorbă și cu un patron al unui local de pe Bulevardul Revoluției, care deține terasă, dar și cu un patron de local care nu are terasă, pentru a vedea care vor fi efectele acestei legi asupra afacerii lor. Pentru că din 17 martie… adio fumat!

Ce spun patronii de localuri?

1. Patron de spațiu comercial cu terasă

Această lege nu este clară, nu a fost reglementată bine, sunt multe neclarități. Nu știm exact dacă afară se poate fuma sau nu, este interpretabilă, probabil ca orice lege. Sunt încă multe state din Europa care admit fumatul în localuri și mi se pare că este normal ca omul să aibă de ales să intre într-un local unde este permis fumatul, ori într-unul în care nu este permis. Legea ne dezavantajează în mod clar afacerea, oamenii vin să bea o cafea și să fumeze o țigară. Eu sunt nefumător, dar legea ar trebui să se refere și la fumători, spațiile să fie delimitate pentru ambele categorii. Guvernul câștigă foarte mulți bani în urma accizelor. Cum s-au gândit ei când au dat această lege? Cel mai mult au de suferit localurile care nu au terasă și cluburile. În Austria, există localuri exclusiviste adresate fumătorilor, iar la intrare există un semn care reglementează acest aspect. Ne dorim ca legea să fie mai clară”, ne spune G.T., patronul unui local cu terasă de pe Bulevardul Revoluției.

2. Patron de spațiu comercial fără terasă

Este o lege scoasă pe genunchi la fel ca toate celelalte, fără cap și fără coadă, cu o restrictivitate extraordinară ce afectează foarte mult libertățile individului, liberul arbitru de a alege a face ce vrea cu sănătatea și cu corpul lui. Nu există discriminare pozitivă, este doar discriminare. Accizele de pe tutun sunt enorme, să nu mai vorbim că și atunci când mă plimb pe stradă inhalez noxele mașinilor care sunt la fel de nocive. Mai mult, zahărul – care are efecte foarte nocive asupra corpului – ,se folosește în cantități extraordinar de mari fără restricții. Şi fructele care conțin conservanți, pesticide și soluții de cloruri ca să țină mai mult… De fapt permitem să ne intoxicăm cu absolut orice, probabil cel mai mult cu politica, căci aici nu înțeleg rostul acestei legi. Dețin o cafenea într-o zonă nu atât de circulată, unde nu am posibilitatea să construiesc o terasă și 98% dintre cei care calcă pragul sunt fumători. Practic suntem sufocați de această lege, salariile trebuie să le plătim și birurile la fel. Probabil vor scădea vânzările și în final, dacă ajung în imposibilitate de plată, voi da în judecată statul ca să îmi recuperez investiția făcută. O să apărem ca o nație care stă și fumează la colț de stradă. Nu vă lăsați, acționați, în special voi, tinerii frumoși și liberi care schimbați guverne, fără să aveți idee că sunteți manipulați, luptați-vă pentru dreptul vostru fără să fiți manipulați. Ceilalți patroni de localuri trebuie să se asocieze și să ceară despăgubiri”, a declarat Pavel Căprariu, 55 de ani, fumător și patronul unui local fără terasă.

Ce spun arădenii?

Le-am adresat arădenilor următoarele întrebări: Ce părere aveți despre legea împotriva fumatului? Va fi respectată această lege în cluburi și localuri? Îi va ajuta legea pe adolescenții care încep să fumeze de la vârste tot mai fragede? Un mesaj pentru fumătorii arădeni…

Iată ce ne-au răspuns: Mie îmi convine foarte mult, este o idee foarte bună pentru localuri deoarece chiar dacă sunt mulți fumători sunt și mulți nefumători. Eu nu sunt fumător, însă mare majoritate din prietenii mei fumează, aproximativ 90% dintre ei. Foarte multă vreme am mers în locuri în care abia vedeam prin fumul de țigară, fumatul pasiv este foarte periculos. În localuri cred că va fi respectat, însă în cluburi va fi greu. La început va fi ciudat, sunt sigur că vor fi persoane care își vor aprinde țigara. Am cunoștințe care mi-au mărturisit că din momentul în care va fi introdusă această lege vor fuma și ei mai puțin poate chiar deloc. Îmi pare rău de fumătorii arădeni și mă bucur pentru mine, dar să respecte legea!”, spune Dincă Andrei, 18 ani, nefumător.

Dincă Andrei, 18 ani, nefumător Dincă Andrei, 18 ani, nefumător

Legea este bună atât pentru fumători, cât și pentru nefumători. Nu credem că legea va fi respectată cu totul. Un om care bea și se îmbată nu mai ține cont de nimic, își va aprinde o țigară dacă este fumător. În localuri probabil va fi respectată. Cu siguranță legea este bună pentru adolescenții care fumează de la vârste mici. Aveți grijă la amenzi!”, îndeamnă J. Emi, I. Roberto și M. Cătălin, trei nefumători din Arad.

Nu sunt de acord cu această lege. Fiecare trebuie să facă ce vrea într-o țară liberă. Încearcă prea mult legea să imite Occidentul, dar ce se aplică acolo nu poate fi aplicat și la noi în țară. Noi suntem înapoiați și ar trebui să se accepte asta. Nu cred că legea va ține foarte mult, deoarece oamenii nu vor accepta multă vreme să bea cafea înăuntru și să fumeze o țigară afară”, opinează P. Sorina, de 19 ani, din Arad, fumătoare.

Pentru fumători e bine, pentru nefumători nu e bine. Poate că vom mai reduce și noi țigările cu această lege. Dacă pedepsele vor fi ca atare și dacă legea se aplică, atunci da, va fi respectată. Trebuie să recunoaștem că în unele spații era fum de abia puteai să respiri”, ne răspund A.A. și Sergiu Gabriel, ambii de 18 ani, din Arad.

Este o lege foarte proastă. Stă omul să bea o cafea și este nevoit să stea afară să tremure de frig, îndeosebi pe timpul iernii. Eu țin și cu fumătorii, deoarece fiecare fumător plătește pentru viciul lui, dar și cu nefumătorii, deoarece e vorba de sănătatea lor. Probabil, cel mai bine era să se facă spații speciale pentru fumători și separate pentru nefumători. Până la urmă cu alcoolul cum rămâne, câte crime nu sunt făcute din cauza lui, el de ce nu este interzis? Tinerii, dacă vor să fumeze, oricum fumează pe unde apucă, până la urmă, asta ține de anturaj. Înainte să dea această lege era frumos să facă un sondaj de opinie să ne întrebe și pe noi dacă suntem de acord. Eu nu cred că parlamentarii vor respecta această lege, deja se plâng că fac cinci minute până la locul de fumat. Ce exemplu dau acești oameni care fac legi pentru restul românilor? Sâmbătă seara mă voi plimba pe Bulevardul Revoluției doar pentru a vedea dacă se respectă această lege, sunt curios. Bine nu va fi pentru fumători”, ne spune arădeanul Bichiș Raul, 28 de ani, fumător.

Bichiș Raul, 28 ani, fumător Bichiș Raul, 28 ani, fumător

Nu sunt de acord cu această lege. Practic, noi fumătorii, plătim pentru acest viciu și mă simt discriminat. Statul câștigă enorm de mult de pe urma acestui viciu. Ne-am chinuit zeci de ani să scăpăm de kitsch-uri, de tarabe la marginea străzii. Acum suntem în postura în care se va fuma la colțurile străzii și vor apărea tot felul de construcții, așa zise terase. Ne mutăm din nou în stradă. Foarte prost gândită legea”, ne spune Lucian din Arad, fumător.45Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor