Liber la salarii în Zona Liberă

De Alin Gherasim
Bonusurile „explodează” în Zona Liberă FOTO: JA
Bonusurile „explodează” în Zona Liberă FOTO: JA
Cei de la Zona Liberă Curtici-Arad vor avea salarii mai mari, iar nivelul bonusurilor explodează în 2016.

Un proverb vechi spune că „cine împarte, parte-şi face”. Această zicală se potriveşte perfect celor din Zona Liberă Curtici-Arad care au întocmit bugetul pentru anul 2016. Pe lângă că au preconizat creşteri salariale în acest an, membrii Consiliului de Administraţie al zonei au stabilit că bonusurile vor creşte în 2016 cu aproape 50 la sută faţă de nivelul celor de anul trecut. În nota de fundamentare a celor de la Zona Liberă se arată că, pentru stabilirea bugetului pentru 2016, s-a avut în vedere realizările economico-financiare de anul trecut, creşterea salariului angajaţilor cauzată de creşterea salariului minim pe economie, planul de investiţii al societăţii, creşterea eficienţei activităţii şi inflaţia prevăzută pentru anul în curs. Ca atare, s-a ajuns la concluzia că, în 2016, se estimează venituri totale de 3.470.000 de lei. În acest timp, cheltuielile vor fi de 3.229.000 de lei. Dar să vedem cum se justifică bugetul de cheltuieli.

Cresc salariile

Pe lângă cheltuielile aferente întreţinerii şi funcţionării Zonei Libere Curtici-Arad, o bună parte a bugetului va merge către angajaţi. Dacă în 2015 cheltuielile de natură salarială au fost de 990.000 de lei, anul acesta cheltuielile vor ajunge la 1.115.000 de lei, cu o creştere de peste 12 la sută. Cheltuielile cu salariile efective vor creşte de la 890.000 de lei în 2015 la 970.000 de lei în 2016, procentul de creştere fiind de aproape 9 la sută. Însă şocul cel mare este reprezentat de creşterea bonusurilor pe care şi le vor acorda cei din Zona Liberă. Anul trecut bugetul pentru bonusuri a fost de 100.000 de lei, dar pentru anul acesta şefii societăţii consideră că merită bonusuri mult mai mari, aşa că bugetul pentru acest capitol a crescut cu 45 la sută, până la 145.000 de lei. Că suma este meritată, că nu este meritată, că bonusurile par a fi prea mari, că nu sunt, asta nu suntem noi în măsură să decidem. Dar prezentăm fundamentarea celor de la Zona Liberă în momentul în care au decis că merită să fie răsplătiţi peste măsură: „În categoria bonusuri este prevăzută participarea salariaţilor la profit. Iar, datorită faptului că acesta a avut o creştere semnificativă, în consecinţă valoarea participării acordate creşte”.

Bonus peste profit

După cum am prezentat deja, valoarea bonusurilor pe care au decis să şi le acorde şefii Zonei Libere în 2016 este de 145.000 de lei. În tot acest timp, profitul va fi de 123 de mii de lei. Jumătate din această sumă va fi virată Consiliului Judeţean Arad, în subordinea căruia se află societatea, zece la sută va merge, din nou, ca şi bonus pentru angajaţi, iar restul va rămâne în conturile Zonei Libere cu titlu de sursă proprie de finanţare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !