Liceenii de la „Moise Nicoară” pun pe roate un nou robot

De Alexandra Tudorescu
Liceenii de la „Moise Nicoară” pun pe roate un nou robot
© Foto: Andra Pap
Acesta trebuie să descifreze coduri, să depoziteze cuburi într-o cutie cu rafturi într-o anumită configurație și să recupereze relicve.

După o vacanță în care și-au refăcut forțele, tinerii „ingineri” de la Colegiul Național „Moise Nicoară” au reînceput întâlnirile și s-au apucat deja să proiecteze și să construiască un nou robot, sub îndrumările prof. Ileana Selejan. Dacă nu vi-i amintiți din primăvară, iată ce ar trebui să știți: echipa „Harambe Cartel” – căci așa se numește – a participat în martie la primul sezon al competiției de robotică FIRST Tech Challenge Romania, unde s-a clasat pe locul 26 (din 54 de echipe) și a obținut distincțiile Connect Award și Motivate Award.

Acum, liceenii se pregătesc pentru sezonul 2017-2018. Odată cu acesta apar noi provocări, căci de data aceasta robotul are alte sarcini de îndeplinit, tema jocului, numită Relic Recovery, fiind acum inspirată din explorări prin junglă. Astfel, printre altele, robotul trebuie să descifreze coduri, să depoziteze cuburi într-o cutie cu rafturi într-o anumită configurație și să recupereze relicve pe care să le ducă în „zona sigură” – un fel de treasure hunt robotic.

„Boboci”

Un alt element nou pentru echipa „Harambe Cartel”, pe lângă sezon, este alăturarea câtorva „boboci”, care au trecut de preselecțiile organizate în iunie. Aceștia au pornit la drum bine informați, fiind puși la curent cu evoluția colegilor „veterani”, și și-au format deja o idee în legătură cu ce îi așteaptă. „Cea mai mare provocare mi se pare realizarea tuturor sistemelor necesare în intervalul dat de timp”, spune Cătălin Brița. „Cred că tema de anul acesta este una foarte provocatoare, care necesită găsirea unor soluții optime și punerea lor cap la cap împreună cu echipa”, adaugă Eliza Alexa.

Noua temă le pare plină de provocări și membrilor care au trecut prin emoțiile primului sezon. Andra Pap este de părere că „această competiție înseamnă mult mai mult decât robotică, precum cunoașterea nu constă doar în a ști. Competiția necesită muncă în echipă, ajutor, sprijin, colaborare, îndelungă cercetare și, bineînțeles, experimentare.”

Prin perseverență, colaborare și, nu în ultimul rând, susținere din partea comunității locale, membrii echipei speră că vor obține un rezultat cât mai bun la competiția ce se va desfășura în martie 2018 la București.

robot1

robot2

robot7

robot80Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !