DSP a dat banii, Primăria i-a blocat

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
1Comentariu
La cabientul de medicină şcolară
La cabientul de medicină şcolară
DSP a transferat banii către primării cu majorările dictate de Ordonanța de Urgență, dar primăriile au virat salariile nemajorate.

A plecat o sumă de bani de la Direcția de Sănătate Publică pentru plata salariilor medicilor școlari aferentă lunii octombrie, majorată cu 25% și o alta a fost transferată în conturile medicilor, fără creșterea salarială de 25%. Unde s-au pierdut banii? Nicăieri, sunt încă în conturile Primăriei, doar că nu vor fi virați în conturile medicilor din cauza unor interpretări juridice diferite. Banii s-au pierdut în hachițele juriștilor de la Primărie.
Medicii de la Spitalul Județean au primit lefurile mărite în luna octombrie și le vor primi și în luna noiembrie, cu 25% față de luna septembrie. Doar cei de la cabinetele școlare au rămas la același cuantum. De ce?

Explicații justificative

Există două acte normative care reglementează problema majorărilor salariale din sănătate. Una este OG 35/2015 unde stă scris clar și răspicat: „Începând cu data de 1 octombrie 2015, prin excepţie de la prevederile alin. (1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015”. A doua este Legea 293/2015 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 35/2015. În acest al doilea act, intrat în vigoare în data de 28 noiembrie 2015, se specifică că majorarea potrivit legii se aplică din 1 decembrie 2015. Și de aici toată confuzia.
Ceea ce a fost clar pentru cei de la DSP și pentru cei de la Spitalul Județean Arad și pentru încă multe alte spitale din țară, a creat confuzie la Compartimentul juridic din cadrul Primăriei Arad.
Cei de la DSP susțin: „Până intră în vigoare legea, se aplică prevederile Ordonanței de Urgență care prevede ca majorarea de 25% se aplică din luna octombrie. Salariile mărite pe baza Ordonanței au fost virate de DSP în data de 14 noiembrie în contul Primăriei”, a specificat jr. Constantin Cătană, directorul DSP Arad.
Cei de la Primărie susțin și ei: „Legea este mai puternică decât o Ordonanță de Urgență. Legea specifică clar că salariile vor fi majorate de la 1 decembrie”, susține purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici. Și ca atare, chiar dacă au avut sumele necesare, acestea nu au fost virate în conturile medicilor cu majorarea de 25%.
Există însă o mică breșă în logica de la Primărie. Banii pe luna octombrie au fost virați în 14 noiembrie, iar legea, care susțin juriștii că prevalează ordonanța de urgență, a intrat în vigoare abia în 28.11. 2015. Până la această dată banii ar fi trebuit deja virați, pe baza ordonanței, singurul act în vigoare la acea dată. Dar au fost cerute lămuriri de la ministere și dacă cei de sus vor spune că pot da lefurile mărite, medicii școlari le vor primi și vor beneficia și ei, chiar dacă mai târziu, de majorarea
de 25%. Dacă au dreptate juriștii din Primăria Arad, atunci toți ceilalți angajați din sistemul sanitar care au încasat majorarea, o vor da înapoi.

Au fost la Prefectură

Reprezentanții medicilor școlari au fost prezenți la Prefectură în cursul zilei de marți pentru a-și expune problema prefectului. Au fost ascultați și va urma o altă analiză a situației, tot de către juriști. Dacă au noroc, medicii vor primi salariile majorate anul acesta. În reţeaua de medicină şcolară din Arad sunt 15 medici generaliști, 8 medici stomatologi și 61 de asistente medicale.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor