Maşinile cu volan pe dreapta, înapoi pe drumuri

De Alin Gherasim
15Comentarii
Maşinile cu volan pe dreapta, înapoi pe drumuri
După ce a anunţat cu surle şi trâmbiţe că maşinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmatriculate, RAR nuanţează informaţia.

Au trecut doar câteva săptămâni de când directorul general al Registrului Auto Român, George Adrian Dincă, anunţa cu surle şi trâmbiţe pe la toate televiziunile naţionale faptul că autovehiculele cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmatriculate în România. Şi asta, în urma unui Ordin al Ministrului Transporturilor, document care se află în faza de dezbatere. Potrivit acestui ordin, „postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”, după cum ne-au spus cei de la RAR, în urma unei cereri pe care am depus-o la instituţie. Foarte mulţi şoferi din Arad vedeau acest lucru cu ochi buni, ţinând cont de faptul că maşinile cu volan pe dreapta sunt privite drept un pericol în trafic. Şi asta pentru că şoferii care conduc astfel de vehicule nu au cum să vadă ce se întâmplă în trafic, fiind „blocaţi” pe locul din dreapta, acolo unde este volanul. Au fost nenumărate accidente provocate de astfel de şoferi care au intrat în depăşiri fără să se poată asigura dacă din faţă vine sau nu altă maşină. Iar multe dintre accidente s-au soldat cu pagube materiale importante, persoane rănite sau chiar persoane decedate.

Aşteptat cu sufletul la gură
Un astfel de ordin de ministru, care să interzică înmatricularea maşinilor cu volan pe dreapta, era aşteptat cu sufletul la gură de mulţi dintre şoferi. Dar, cum se întâmplă la noi de obicei, treaba se face doar pe jumătate. În respectivul ordin de ministru se specifică faptul că, de la regula înmatriculării, „sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală), precum şi autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE şi care nu au suferit modificări în raport cu configuraţia de înmatriculare iniţială”. Cum textul este compus într-un limbaj de lemn, am decis să întrebăm a doua oară ce maşini vor putea fi înmatriculate şi ce maşini nu vor mai putea fi înmatriculate, odată cu adoptarea acestui ordin de ministru. Iar răspunsul primit a fost, pe cât de clar, pe atât de dezarmant: toate vehiculele cu volan pe dreapta vor putea fi înmatriculate la noi în ţară. Asta până în momentul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. Din acel moment, vehiculele din Marea Britanie nu vor mai putea fi înmatriculate în România. În schimb, dacă vehiculele sunt importate din orice alt stat al UE, acestea vor putea fi înmatriculate, chiar dacă au volan pe dreapta. Aşadar, samsarii de maşini au, în continuare, pârghii să introducă în ţară autovehicule cu volan pe dreapta. Într-adevăr, au nevoie de un artificiu, respectiv de o înmatriculare într-unul din statele UE, după care, odată importată în România, maşina va putea fi înmatriculată în ţara noastră.

O grămadă în Arad
Situaţia autovehiculelor second-hand cu volan pe dreapta este dezbătută de ceva vreme la nivel naţional, dar legiuitorul nu găseşte varianta pentru a interzice înmatricularea lor în România. Potrivit informaţiilor primite de la RAR, numai în Arad, în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2018, au fost eliberate cărţi de identitate pentru nu mai puţin de 702 vehicule cu volan pe dreapta. Marea majoritate a acestor maşini au fost, ulterior, înmatriculate, iar acum circulă pe drumurile din judeţul nostru. Iar, potrivit informaţiilor venite de la RAR, vehiculele care au fost înmatriculate deja nu vor fi afectate de noua lege.

Taguri: , , ,


15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor