Medic pneumolog: Folosirea ţigărilor electronice în spaţiul public stimulează fumatul

Medic pneumolog: Folosirea ţigărilor electronice în spaţiul public stimulează fumatul
Medicii pneumologi sunt de părere că este necesară şi interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile publice, pentru că acestea nu fac decât să stimuleze obiceiul de a fuma, precizând că interdicţia acestui obicei este o măsură de descurajare a fumatului, nu doar de protecţie a nefumătorilor.

„O problemă este legată de fumătorul în sine. Faptul că avea o interdicţie de a fuma în spaţiul public şi acum nu o mai are, nu face decât să îi stimuleze obiceiul fumatului. Interdicţia fumatului în spaţii publice este o măsură de descurajare a acestui obiceiului, nu numai o măsură de protecţie a nefumătorilor. Practic, prin ţigările electronice readuci prostul obicei, în spaţiul public, de unde de abia fusese scos. Este o chestiune cu un impact psihologic foarte important. Creşterea cu 900% a consumului de ţăgări electronice este favorizată de permisiunea de a le folosi şi în spaţii în care fumatul este interzis”, a declarat, pentru MEDIAFAX, pneumologul Irina Strâmbu.

Medicul a explicat că ţigările electronice sunt nocive atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători, iar interzicerea lor în spaţiile publice ar fi o normalitate.

„Fumatul de ţigări electronice dăunează în diferite feluri şi este un obicei promovat tocmai de permisiune de a se fuma în spaţiile publice. Lupăm în fel şi chip împotriva fumatului în general, a fost un mare câştig faptul că fumatul în spaţiile publice a fost intezis, în principal, pentru protecţia nefumătorilor, însă în felul acesta s-au creat spaţii în care ideea de fumat nu mai există şi este un lucru pozitiv, dar care se poate pierde prin permiterea fumatului de ţigări electronice”, a adăugat Strâmbu.

Declaraţiile medicului pneumolog vin în susţinerea afirmaţiilor lui Raed Arafat, secretar de stat în MAI, care susţine interdicţia ţigărilor electronice în spaţiile publice, fapt pe care, unii doctori îl condamnă.

„Primul semn al faptului că un funcționar public nu își mai găsește (și, evident, nici nu-și mai merită) locul în funcția pentru care e plătit, e acela că își găsește de lucru pe subiecte care nu au nicio legătură cu “fișa postului”.Altfel spus, se “află în treabă” aiurea. Într-o astfel de paradigmă s-a plasat (și nu pentru prima dată în ultimul timp) Raed Arafat, abordând “marea problemă” a folosirii țigărilor electronice. (…) Raed Arafat (…) conduce DSU (Departamentul de Situații de Urgență). Păi e acest nou tip de fumat o “situație de urgență”? Nu e! E o problemă de “interne”? Nu e! Ajung acești fumători în situația de a avea nevoie să fie descarcerați, resuscitați, transportați cu SMURD-ul (auto sau aero) la Unitățile de Primiri Urgențe din marile spitale? Nu au! Au deci ceva în comun cu DSU? Nu au!”, reiese dintr-o postare pe Facebook a lui Dan Grigorescu, şeful secției de chirurgie plastică și reconstructivă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Medicul susţine că Arafat ar trebui “să îşi vadă de treburile lui”.

„Pentru că, dacă în grija DSU ar intra toate situațiile în care trebuie acționat de urgență, stau și mă întreb de ce nu își asumă domnul “eternizat în zona guvernamentală” enunțarea și (mai ales!) rezolvarea problemei construirii de noi spitale, a reorganizării pe noi baze a asistenței medicale primare sau a crizelor succesive de medicamente esențiale. Asta ca să amintesc doar “lista scurtă” a urgențelor din domeniul sănătății publice…Evident că domnul Arafat ne va spune că aceste grave probleme sunt de competența Ministerului Sănătății și al DSP-urilor din județe. Ar avea și dreptate!
Cum și eu am atunci dreptate dacă îi recomand lui R.A. să-și vadă de treburile lui, alea pentru care e plătit. Le-o fi rezolvat pe toate?”,se mai arată în postarea lui Grigorescu.

Luni, Raed Arafat a propus interzicerea utilizării în spaţiile publice a ţigărilor electronice, prin aplicarea unor măsuri similare modului în care sunt consumate cele clasice.

„900% creştere în utilizarea ţigărilor electronice în şcolile în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescentii.Vorbim de ţigările electronice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul. Urmeaza să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent. Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dupozitive”, scria Raed Arafat pe Facebook, distribuind un articol al CNN privind creşterea procentului de utilizare a ţigărilor electronice în şcoli.

SURSA: Mediafax0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !