Micălăcenii stânjeniți de praf

De Valentin Goran
5Comentarii
O stradă în aşteptarea secolului XXI... FOTO: VALI GORAN
O stradă în aşteptarea secolului XXI... FOTO: VALI GORAN
Străduța Stânjenel din Micălaca umple de praf casele mai multor arădeni de pe alte trei străzi care se află perpendicular pe aceasta.

ARAD. O străduță la marginea cimitirului, locuită de puține familii, o stradă de pământ uitată de autorități și care te poartă în vremurile de altădată ale cartierului. Cei care locuiesc pe strada Stânjenel din Micălaca, zona Miorița, și-au pierdut orice speranță ca mica lor stradă să fie reabilitată. Pentru ei, civilizația și-a adus-o fiecare în casă, dar la poarta casei se întorc cu mulți ani în urmă. Dacă plouă sunt noroaie, dacă e uscat e praf, foarte mult praf care le intră în case, le umplu hainele și uneori îi obligă să poarte o batistă la nas ca să poată respira. O stradă de pământ în municipiul Arad al anului 2015.

Praf în case și-n plămâni

Din această străduță pleacă alte trei străzi: Gherghinei, Busuioc și Fluierului. Chiar dacă sunt asfaltate, cei care locuiesc acolo nu scapă de praf. Pentru că vântul îl poartă dinspre strada Stânjenel înspre cele trei străzi, direct în casele oamenilor. „Nu mai putem să ținem vara geamurile deschise, inhalăm praf tot timpul vara, am ajuns să ne bucurăm atunci când plouă, avem noroi, dar nu mai este praf. Parcă locuim la marginea orașului, nu în mijlocul unui cartier”, ne spune un locuitor din această zonă. Riveranii ne spun că strada, după ce a fost spartă de cei de la Apă Canal, a fost acoperită cu două camioane de pământ, după care s-a nivelat totul cu nisip fin. Desigur, minunea a ținut foarte puțin! La prima ploaie drumul s-a spart din nou, iar după ce au mai trecut câteva camioane, această stradă a arătat chiar mai rău decât înainte. „Știm că nu suntem o prioritate și înțelegem asta, însă rugăm autoritățile locale să găsească o soluție de compromis până când va fi inclusă și strada noastră în vreun program de reabilitare. Poate dacă s-ar arunca cu pietriș, problema ar fi parțial rezolvată. Nu vom mai avea noroi când plouă și nu ne va mai intra praful în case atunci când vor veni zilele călduroase”, vin cu soluții arădenii de pe aceste străzi. Poate dacă le-ar pune și pe hârtie și apoi le-ar depune la Primăria Arad, vocea lor va fi auzită mai bine și, poate, vor intra în lumea civilizată măcar cu pietriș, dacă nu cu astfalt. Ar fi un progres.

Soluție: nivelare cu pietriș!

Municipalitatea are în vedere această străduță de pământ de ceva vreme și caută soluții de rezolvare. „Avem în vedere această stradă și trebuie să găsim soluții pentru evacuarea apei pluviale. Dacă vom turna asfalt, apa va rămâne pe acesta. La o lucrare de modernizare sunt mai multe aspecte tehnice. Nu putem să reabilităm doar o stradă ,ci o zonă întreagă”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor