Miercuri se dă bătălia pentru spaţiul public

De Adriana Barbu
Miercuri se dă bătălia pentru spaţiul public
Vladimir Tismăneanu anunţă Discuţia secretă cu o veritabilă bătălie pentru spaţiul public între intelectuali şi politică în România post-comunistă.

Vladimir Tismăneanu vine la Arad, miercuri, pe 3 iunie, ora 18.00, sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad, pentru a ţine o conferinţă despe „Bătălia pentru spaţiul public: Intelectuali şi politică în România post-comunistă”. Evenimentul la care este invitat cunoscutul politolog Vladimir Tismăneanu este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad şi se constituie ca un fel de avanpremieră a festivalului de literatură Discuţia Secretă, festival care va începe a doua zi. Conferinţa va fi urmată de lansarea volumului „Efigii ale unui coşmar istoric”, recent apărut la editura Humanitas, sub semnătura aceluiaşi Vladimir Tismăneanu. Prezentarea volumului va fi făcută de criticul literar Mircea Mihăieş şi istoricul Marius Stan.
Dar cine este Vladimir Tismăneanu? Potrivit informaţiilor cuprinse în comunicatul care anunţă prezenţa lui Tismăneanu la Arad, acesta s-a „născut pe 4 iulie 1951, la Brașov, a studiat sociologia și și-a susținut în 1980 doctoratul în filozofie la Universitatea din București cu o teză despre teoria critică a Școlii de la Frankfurt. A părăsit România în septembrie 1981 și a locuit un timp la Paris și la Caracas. Din septembrie 1982 trăiește în Statele Unite. Între 1982 și 1990 a fost cercetător la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia. În anii 1985-1990 a predat științe politice la Universitatea Pennsylvania. Începând din 1990 este profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland. În perioada martie-decembrie 2006 a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR). Între februarie 2010 și mai 2012 a fost preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)”.

În cartea Efigii, cu care Timsăneanu va „veni” la Arad, vom avea parte de o galerie a portretelor în clarobscur, în care apar magnații vechiului regim. Aici, Vladimir Tismăneanu este interesat de caracterologia epocii totalitare din România de după 1945 şi de felul în care s-a construit eșafodajul puterii și, mai ales, de exponenții ei. Cititorul va găsi, așadar, aici portretele liderilor PCR și ale premierilor comunişti, membri ai formațiunii politice care a monopolizat puterea, îndeosebi după alegerile măsluite din noiembrie 1946.
Construind din biografiile liderilor comunişti un original bestiar al vremurilor moderne, Vladimir Tismăneanu explorează şi principalele instituții comuniste, între care, în primul rând, partidul, aparatul de propagandă şi poliția secretă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !