Milioane de euro spre spital

De Alin Gherasim
3Comentarii
Milioane de euro spre spital
Consiliul Judeţean vrea bani europeni, peste şase milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Judeţean Arad.

Chiar dacă nu a întocmit un proiect strategic pe sănătate, reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad anunţă că, în continuare, sistemul de sănătate, în speţă Spitalul Judeţean Arad, rămâne prioritatea zero a administraţiei. În acest context, în cadrul unei conferinţe de presă, Iustin Cionca, preşedintele CJA, a anunţat că aproximativ şase milioane de euro, fonduri europene, vor fi investite în modernizarea, extinderea şi dotarea celei mai mari unităţi medicale din judeţ. „Avem deja câteva proiecte pregătite, altele vor fi realizate în perioada imediat următoare. Am găsit linii de finanţare pentru spital în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi în cadrul programului transfrontalier”, a anunţat Cionca. Acesta a enumerat obiectivele de investiţii, fiecare dintre aceste obiective fiind detaliat de Gabriela Chiricheu, directorul Direcţiei Programe de Dezvoltare din cadrul CJA.

Şi investiţiile

Primele proiecte care vor fi depuse pentru finanţare pe fonduri europene şi-au „găsit” liniile de finanţare în cadrul POR 2014-2020. „Aici avem deja ghidurile publicate, aşa că perioada de depunere şi analiză nu va fi foarte lungă. Primul proiect se referă la extinderea şi modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe. Practic, unitatea va fi extinsă în partea din spate a clădirii, acolo unde va fi realizat un spaţiu pentru un computer tomograf nou. În ceea ce priveşte achiziţia de aparatură medicală, vom cumpăra un computer tomograf dedicat strict Urgenţelor, un aparat de radiologie digital şi un ecograf, şi acestea fiind dedicate doar urgenţelor. Un al doilea proiect se referă la extinderea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului integrat. Aici va fi realizat un nou cabinet şi va fi achiziţionată aparatură medicală pentru toate cabinetele”, a explicat Chiricheu. În ceea ce priveşte proiectele ce vor fi depuse pe program transfrontalier, unul dintre ele se referă la extinderea, modernizarea şi dotarea secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean, iar al doilea la modernizări ale secţiei Infecţioase. „În ceea ce priveşte ultimul proiect, nu suntem încă hotărâţi dacă vom investi în secţia Infecţioase sau în cea de Psihiatrie”, a ţinut să puncteze Iustin Cionca.

Preşedintele CJA a mai precizat faptul că „poate existau obiective de investiţii mult mai urgente, dar toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că liniile de finanţare se referă strict la Urgenţe şi la ambulatoriu. Nu puteam să solicităm bani europeni pentru alte lucrări pe alte secţii pentru că, pur şi simplu, doar aceste două secţii sunt eligibile pentru finanţare”.

Prezentă la conferinţa de presă în care au fost anunţate viitoarele investiţii, managerul Spitalului Judeţean Arad, Carmen Lucuţa, a declarat că „vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean pentru implicarea în îmbunătăţirea sistemului de sănătate din Arad”.

Fără termene

Din păcate, reprezentanţii CJA nu au reuşit să înainteze termene în ceea ce priveşte finalizarea proiectelor menţionate mai sus. „Sunt paşi birocratici care trebuie respectaţi, sunt termene de depunere, de analiză, de proceduri de achiziţie, toate acestea trebuie bifate. Nu putem vorbi încă despre perioada la care proiectele vor ajunge la final”, a spus Gabriela Chiricheu. Totuşi, proiectele finanţate prin POR ar putea fi scoase la licitaţie până la finalul anului, iar celelalte două în prima parte a anului viitor.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor