Minune ca un dos de palma: crestere infima la salarii

De Simona Butaru
3Comentarii
Minune ca un dos de palma: crestere infima la salarii
Salariile arădenilor au crescut cu câteva procente în ultimele luni, potrivit statisticilor.

ARAD. După un declin continuu începând din luna martie a acestui an, salariile arădenilor au crescut! Cel puţin pe hârtie şi… ce-i drept, cu doar câteva (puţine) procente. Asta reiese din datele statistice publicate recent de Direcţia Judeţeană de Statistică Arad.
Concret, câştigul salarial mediu brut a fost în ianuarie, anul acesta, 2.016 lei – la acelaşi nivel fiind şi cel din februarie. În martie a crescut… cu 65 lei (valoarea brută), în aprilie, cu alţi 5 lei, pentru ca apoi în mai să scadă din nou… Cert este că, la nivelul judeţului Arad, lunile iunie şi iulie au fost mai favorabile „bunăstării” arădenilor, fiind primele luni din anul acesta în care câştigul salarial brut a depăşit suma de 2.100 lei! A ajuns astfel ca în iulie să ajungă la 2.165 lei! Bucuria… nu este mare, pentru că diferenţa dintre cifrele brute şi cele nete, cu care au ajuns arădenii acasă, nu este demnă de luat în seamă.

Cu cât a crescut salariul?

Pentru a răspunde cât mai „elegant” la această întrebare, vă informăm că, potrivit datelor statistice, în ianuarie şi februarie au fost cele mai mici salarii nete – 1.459 lei, iar în iulie – cele mai mari, ajungând la o medie judeţeană de 1.562, cu 19 lei mai mare decât în iunie…
Şi pentru o mai bună comparaţie, vă mai informăm că la nivelul ţării salariul mediu net a fost calculat la 1.719 lei.
Producţie-salarii
Demn de amintită este şi creşterea producţiei industriale, creşterea cifrei de afaceri la firmele care operează în industrie şi creşterile salariale din industrie, la nivelul judeţului Arad. Cert este că, în industrie, câştigul salarial mediu net este mai mare decât în alte sectoare. În iulie a fost de 1.713 lei. Mai mare cu 6,59% decât cel înregistrat în iulie 2013.
În acelaşi timp, conform datelor din raportul DJS Arad, „producţia industrială realizată în perioada 01.01-31.07.2014 a înregistrat o creştere de 24,9 % comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent. Valoarea cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală de industrie (piaţa internă şi piaţa externă) a înregistrat în perioada 01.01-31.07.2014 o creştere de 26,4% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent”.

Tot sub medie

După cum ne-am obişnuit deja în ultimii ani, salariile medii nete din judeţul Arad se situează cu mult faţă de media naţională. Şi de această dată se poate observa că arădenii primesc cu peste 150 de lei mai puţin în fiecare lună faţă de valoarea salariului mediu net la nivel de ţară.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor