Moartea lebedei pe strada Mărului

De Valentin Goran
Reactualizat la:
26Comentarii
Moartea lebedei pe strada Mărului
© FOTO: Valentin Goran
Din cele 16 lebede de pe lacul Homoc, cinci au dispărut, iar cadavrele a două dintre ele au fost descoperite tot în zonă.

În doar trei zile, din cele 16 lebede care au poposit pe lacul Homoc, cel situat între autostradă și Pădurea Ceala, chiar lângă strada Mărului, au mai rămas doar nouă exemplare. În zonă sunt și cadavrele a două lebede moarte. Un cadavru pe lacul înghețat, iar celălalt la aproximativ 30 de metri de lac. De pe urmele cadavrelor se poate citi cât se poate de clar că lebedele au murit violent, fiind atacate de câini.

Întrebarea care urmează cursul firesc al acestei poveşti triste este: unde sunt celelalte cinci lebede? Deoarece dacă ar fi fost atacate de câini ar fi rămas urme de pene sau măcar bucăți din cadavre. O variantă a dispariției subite a celor cinci lebede, de la o zi la alta, este că ar fi zburat de pe lac, ele trăind în grupuri de până la opt exemplare. O altă logică pe care am găsit-o ne duce cu gândul la țiganii aciuaţi pe lângă rău famata zonă a municipiului și anume strada Mărului.

Lebedele mâncate din Viena

Vă mai aduceți aminte de povestea potrivit căreia, în anul 1990, primii emigranţi ţigani din România care au ajuns la Viena au reuşit să-i îngrozească de moarte pe austrieci după ce le-au mâncat lebedele de pe lacuri? Informaţia a făcut înconjurul lumii, iar românii au fost porecliți „mâncători de lebede”. Ei bine, iată că la 26 de ani după acest eveniment nefericit, am putea trăi același film, aceiași rușine, doar că de această dată chiar în orașul nostru. Din nefericire, dacă e aşa, sintagma „mica Vienă”, atribuită orașului nostru datorită arhitecturii similare cu cea din Viena, se înrădăcinează și prin acest atribut – mâncatul lebedelor (în cazul în care lebedele au ajuns în oalele țiganilor de pe strada Mărului).

Arădeanul cu suflet mare

Dar să începem cu începutul poveștii. La redacția Jurnal arădean/Aradon, s-a prezentat miercuri, 4 ianuarie, un om cu suflet mare, cum rar mai întâlnești în aceste zile. Îl cheamă Gheorghe Ursăcheanu. Arădeanul se plimbă zilnic din cartierul Alfa până la Pădurea Ceala. În urmă cu trei zile a observat grupul de pe lac, format din 16 lebede. A doua zi au început să moară, fiind atacate de haite de câini probabil, care au ajuns la ele pe lacul înghețat. Arădeanul s-a dus în fiecare zi cu un topor să spargă gheața pentru a le face un luciu de apă ca să le protejeze de câini și să le ducă mâncare. A treia zi, arădeanul a observat că mai sunt doar 9 lebede din cele 16 și a venit degrabă la redacția Jurnal arădean.

Instituțiile locale s-au coalizat

Au urmat ore bune în care am reușit să contactăm toate instituțiile locale pentru a salva lebedele care au mai rămas. Au fost anunțați pe rând: Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad – DSVSA, Parcul Natural „Lunca Mureșului” Arad, Garda de Mediu Arad, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad – ISU, Poliția Locală Arad, Primăria Municipiului Arad și presa locală. Am simțit, poate între puținele dăți, o solidaritate mai rar întâlnită printre instituțiile locale, care au răspuns imediat la această provocare de a salva ce se mai poate din aceste exemplare grațioase. Datorită Poliției Locale Arad, care a reușit să înlesnească foarte repede comunicarea între toate instituțiile amintite mai sus, la nici două ore de la „alarmă”, mai exact la ora 13:00, la locul indicat de Gheorghe Ursăcheanu, au fost prezenți cu toții pentru a găsi o rezolvare.

Lebedele, monitorizate în continuare

Soluția găsită a fost ca gheața să fie spartă, pentru ca lebedele să dispună de luciu de apă și astfel câinii ori rromii să nu mai ajungă la ele. Astfel, pompierii din cadrul ISU s-au echipat corespunzător și au trecut la treabă pentru a sparge gheața pe un frig pătrunzător. De asemenea, în următoarea perioadă, patrulele Poliției Locale Arad, care se ocupă de zona Alfa și strada Mărului, vor veni și în această zonă, până când situația se va rezolva. Rangerii din cadrul Parcului Natural „Lunca Mureșului” vor monitoriza și ei starea acestor lebede, iar dacă va mai fi cazul, pompierii vor veni din nou să spargă gheața pentru a proteja lebedele de pe Mărului.26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor