Monumentul Marii Uniri, abandonat in China

De Adriana Barbu
13Comentarii
Monumentul Marii Uniri, abandonat in China
Sculptorul care ar trebui să livreze opera de artă este de negăsit, timp în care piesele monumentului au rămas unde au fost fabricate: în China.

Arad. Doar China ar mai putea să se bucure de Unirea din Arad în condiţiile în care transportul Monumentului Marii Uniri, se spune, cade în sarcina artistului platisc care e … de negăsit. Sculptorul braşovean Florin Codre, plătit cu bani grei pentru a realiza Monumentul Marii Uniri, nu este de găsit de câteva luni. Colaboratorii sculptorului spun că acesta s-a mutat în Franţa şi că nu a mai dat prin ţară de luni bune iar la fostul număr de telefon nu mai e de găsit. Nu l-au găsit nici reprezentanţii Primăriei Arad şi nici cei ai Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, în încercarea lor de a afla când artistul are de gând să aducă din China în Arad piesele monumentului pentru care a fost plătit de Ministerul Culturii cu nu mai puţin de 10 milioane de lei. Primăria a dorit să ia legătura cu artistul dar faptul a fost imposibil, pentru că, potrivit primarului Gheorghe Falcă, Codre e de negăsit, aşa că Municipalitatea s-a adresat cu scrisori Ministerului Culturii, pentru lămuriri cu privire la momentul livrării acestui monument. Degeaba.

Nici o informaţie nu mai vine din partea artistului iar în afară de arădeni nimeni nu pare stresat şi tulburat de faptul că ministerul a plătit milioane pentru o statuie, realizată tocmai în China şi care zace tot acolo. Cum nu se ştie nimic de statuie, nu se ştie nici dacă artistul s-a ocupat sau nu de refacerea piesei care s-a spart în China în timpul manipulării, unul dintre motivele invocate de sculptorul Codre pentru depăşirea termenului de livrare, pe vremea când mai invoca motive.

Cine e de vină pentru toate? Greu de spus. Cert este că Ministerul Culturii şi-a luat mâna de pe monument. L-a plătit, ce-i drept, adică a făcut treaba cea mai grea. Reprezentanţii Ministerului Culturii au susţinut oricum, încă de la începutul verii, că sculptorului îi revine responsabilitatea transportului tuturor pieselor în ţară.

100.000 de euro pe transport

Transportul lucrării până la Arad a fost estimat la aproximativ 100.000 de euro, preţ pe care nici ministerul, nici municipalitatea nu vor să-l achite, pe motiv, unul drept, că artistul ar fi fost deja plătit pentru livrarea operei de artă.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor