Nădlac-Vărşand, legate de drumuri de calitate?

De Adriana Barbu
Nădlac-Vărşand, legate de drumuri de calitate?
© La întâlnirea transfrontalieră de la Pecica-Turnu
O întâlnire transfrontalieră organizată la Pecica a scos la iveală planurile CJA legate de drumurile din vecinătatea Ungariei şi sumele care sunt scoase la bătaie.

Pecica a fost gazda unei întâlniri informative cu privire la accesarea fondurilor transfrontaliere, eveniment la care au au participat reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi ai administraţiilor locale riverane frontierei. Un eveniment care a indicat ce bani sunt puşi la dispoziţia autorităţilor de la frontieră şi ce planuri au acestea.

Au fost prezenţi şi consulul român de la Gyula, Florin Vasiloni Trandafir, reprezentatul românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Traian Cresta, dar şi reprezentanții biroului BRECO Oradea. „Mă bucur să văd din nou împreună liderii oraşelor și comunelor amplasate de-a lungul zonei de graniţă dintre România și Ungaria, un colţ de lume în care m-am născut şi eu și de care mă simt foarte legat. Colaborarea transfrontalieră în zona noastră de graniţă poate fi privită ca un exemplu! Fie că au fost făcute la nivel de primării sau mai sus, la nivel de instituţii judeţene sau chiar guvernamentale, aceste colaborări au dat întotdeauna roade” a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judetean Arad, în deschiderea evenimentului.

Dar care ar fi veştile date la întâlnirea cu pricina? Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Arad responsabil de drumuri, o prioritate a administraţiei judeţene o reprezintă legarea Nădlacului de Vărşand, printr-o reţea de drumuri de bună calitate. Acesta spune că se vor face investiţii pe tronsoanele Nădlac-Peregu Mare-Pecica, Pecica-Turnu (pe vechiul traseu petrolier), Variaş-Iratoşu-Dorobanţi-Macea, Grăniceri-Pilu. „Noul drum Sânmartin-Socodor-Nădab, care se va realiza în perioada următoare, va funcţiona ca o centură a oraşului Chişineu-Criş, iar Zerind-Vărşand va contribui la preluarea traficului greu de pe Chişineu-Criş. Aceste drumuri vor fi realizate indiferent dacă se obţin fonduri europene sau dacă investiţia se va realiza din banii Consiliului Judeţean, pentru că vor racorda zona de-a lungul frontierei de şoseaua în regim de autostradă Kecskemet-Gyula”, a declarat vicele.

200 de milioane de euro, la dispoziţie

Reprezentanţii BRECO Oradea, prezenţi la eveniment, au precizat că două sute de milioane de euro, din Fondul de Dezvoltare Regională Europeană, pentru proiecte între 60.000 şi 12 milioane de euro, stau la dispoziţia administraţiilor locale din zona transfrontalieră, române (Satu Mare, Arad, Bihor, Timiş) şi maghiare. Proiectele pot acoperi lucrări de infrastructură, amenajarea teritoriului, protecţia mediului, sănătate publică, ecologie, educaţie. Beneficiarii români primesc o cofinanţare de 98%, cei din Ungaria 95%.

Şase axe prioritare

Există şase axe prioritare pe acest fond: protejarea în comun şi utilizarea eficientă a valorilor comune şi resurselor; îmbunătăţirea mobilităţii transfrontaliere durabile şi eliminarea blocajelor; îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă în zona eligibilă; îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire a sănătăţii; îmbunătăţirea prevenirii riscurilor şi gestionării dezastrelor; promovarea cooperării transfrontaliere între instituţii şi cetăţeni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !