Ne-a părăsit sculptorul arădean Ionel Muntean

De Vasile Filip
Ne-a părăsit sculptorul arădean Ionel Muntean
Autor a numeroase lucrări de sculptură monumentală şi coautor al Monumentului Eroilor de la Păuliş

În această dimineaţă am primit, din partea Filialei Arad a USR, un anunţ scurt şi rece prin care aflam că a trecut la cele veşnice sculptorul arădean Ionel Muntean: „Cu regrete anunţăm decesul sculptorului IONEL MUNTEAN (1938-2015) în California, Statele Unite ale Americii, membru UAP Arad şi autor a numeroase lucrări de sculptură monumentală şi coautor al Monumentului Eroilor de la Păuliş, judeţul Arad”.

Câteva repere

Ionel Muntean expus prima oară la Galați în anul absolvirii ca apoi să participe la expozițiile colective organizate de Filiala UAP Arad la Baia Mare, Timișoara, București, Békéscsaba, Szarvas, Zrenjanin șu Subotica.

În 1971 participă la Simpozionul de Sculptură de la Arad, în 1973 la cel de la Măgura, în 1977 la tabăra de creație Ecka – Iugoslavia. În 1974, împreună cu sculptorul E. Vitroel și arh. M. Cristea realizează „Monumentul eroilor de la Păuliș”.
Este prezent în 1975 la Concursul internațional de ceramică de la Florența și în 1979 la expoziția de la Maidanek – Polonia, precum și la expoziția de sculptură româneaască de la Moscova.

În cronica vremii

„L-am găsit în fața lucrării «Semn pentru ea și el» – scria regretatul sciitor Florin Bănescu. Medita, era firesc, lucrarea aceasta face parte dintrun ciclu conceput chiar ca un spațiu de meditație – despre veșnicia cuplului uman și, din cînd în cînd, își lua uneltele ca să dea contur, în piatră, gîndurilor sale. Fără grabă, «Piatra nu-ți dă voie să te grăbești» spune el, ba chiar pretinde «înțelegere». Mai mult decât această răbdare în fața materialului, artistul își mărturisește și o anumită teamă – teama de piatră, resimțită la tabăra de la Căsoaia, poate fiindcă înfrunta rigorile ei după un șir lung de lucrări în alte materiale, poate fiindcă însuși rigoarea lui i-o dicta. Oricum, «relațiile» dintre artist și piatra albă s-au schimbat după ce prima lucrare din ciclul amintit și-a aflat locul în acel «amfiteatru de sculptură românească» după cum inspirat numea Căsoaia sculptorul Dumitru Șerban…”

Ionel Muntean

• S-a născut în Arad (1938); • Este absolvent al Institutului „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1967); • Din 1982 trăia și lucra în California – SUA.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !