Nu deveniți victime ale înșelăciunii prin telefon!

De Ioana Costas
1Comentariu
Nu deveniți victime ale înșelăciunii prin telefon!
La nivel național, în cursul acestui an au fost semnalate mai multe fapte de înșelăciune prin metoda „accidentul”. Pentru a preveni asemenea fapte, IPJ Arad vine cu câteva sfaturi.

Capcana întinsă de escroci îi face pe oameni să creadă că unor persoane apropiate li s-a întâmplat ceva grav prin prezentarea unei false stări de urgenţă. Aceștia apelează telefonic victima, se recomandă drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici şi anunţă persoana care răspunde la telefon că o rudă a sa (fiul sau fiica) este implicată într-un accident rutier şi că are nevoie urgentă de o sumă de bani, fie pentru o „înţelegere” cu procurorul sau cu persoana vătămată, fie pentru spitalizare.

Cer bani

De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună o sumă de bani într-un cont, care îi este comunicat, sau să îmnâneze banii personal unei alte persoane, care se prezintă la domiciliul victimei sau cu care victima se întâlnește personal. Această persoană, complice cu cel de la telefon, prezintă încredere, atât prin felul cum este îmbrăcată, dar și printr-un vocabular decent, ia banii și se face repede nevăzută. În momentul în care victima realizează că a fost înșelată, este prea târziu pentru a mai recupera banii și se adresează poliției. Potrivit IPJ Arad, alături de această metodă, infractorii mai folosesc şi alte moduri de operare, respectiv solicitarea unor sume de bani pentru predarea unor colete care, aparent, sunt trimise de rudele aflate în străinătate ori furtul de bani sau alte bunuri comis de persoane nesupravegheate care pătrund în locuinţa părţilor vătămate sub pretextul vânzării/cumpărării unor bunuri.

Recomandările IPJ Arad

Pentru a preveni asemenea fapte de înşelăciune, comise prin apeluri telefonice false, IPJ Arad vă recomandă să nu dați curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că reprezintă persoana „implicată în accidentul rutier”, să verificați dacă situaţia de urgenţă este reală, sunându-vă ruda până răspunde. „Nu efectuați niciun transfer bancar! Nu înmânați bani unor persoane necunoscute care vin la ușă! Nu vă întâlniți cu persoane necunoscute pentru a le da bani! Sunați la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuiți, relalați despre ce este vorba, interesați-vă de existenţa unui astfel de accident rutier şi despre procedura legală în situaţii de acest gen”, au declarat reprezentanții IPJ Arad.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor