O altă piaţă agroalimentară în zona Catedralei Vechi

De Diana Dutu
28Comentarii
O altă piaţă agroalimentară în zona Catedralei Vechi
© În clădirea din partea stângă a acestei imagini ar urma să fie amenajată noua piaţă agroalimentară
Aceasta se va afla la 150 de metri de amplasamentul actualei pieţe, investiţia în amenajare ridicându-se la 5,6 milioane de lei.

Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei CLM de luni, 16 iunie, este cel privitor la „aprobarea documentaţiei tehnico-economice faza DALI şi a indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiţie «Reabilitare clădire spaţii comerciale str. Ioan Rusu Şirianu»”. De ce este important? Pentru că reabilitarea „clădirii spaţii comerciale” presupune, de fapt, amenajarea unei pieţe agroalimentare în spaţiul de pe Ioan Rusu Şirianu. Şi nu vorbim de orice piaţă agroalimentară, ci exact de piaţa agroalimentară care, în prezent, „funcţionează” în faţa Catedralei Vechi. Iar mutarea acesteia – ştim deja de când s-a discutat despre posibila amplasare a Monumentului Marii Uniri în acest loc – nu e câtuşi de puţin pe placul comercianţilor.

Primarul Gheorghe Falcă a amintit încă de atunci şi, între timp, a mai repetat-o de câteva ori: pentru zona Pieţei Catedralei există un PUZ (aprobat în unanimitate, în legislatura trecută a CLM) care prevede amenajarea spaţiului din jurul Vechii Catedrale ca piaţă publică. Reabilitarea clădirii de pe strada Ioan Rusu Şirianu în sensul amenajării pieţei agroalimentare în acest loc este, practic, un pas înainte spre schimbarea la faţă a actualei Pieţe a Catedralei.

Pentru condiţii optime

„În momentul actual, în fața catedralei ortodoxe, există amenajată o piață agroalimentară. Tarabele sunt amenajate impropriu, iar spațiul nu beneficiază de condiții optime. Fiind o piață exterioară, funcționarea pe timpul sezonului friguros este problematică și nu sunt asigurate utilitățile necesare. Prin urmare, se dorește mutarea pieței agroalimentare într-un spațiu propriu. Municipiul Arad deţine în proprietate privată un teren de 1.159 mp pe strada Ioan Rusu Şirianu nr. 6 A, teren pe care Teatrul Clasic «Ioan Slavici» deţine în proprietate două construcții aflate în stare de degradare, dar cu o structură bună, care în momentul actual nu sunt folosite. Municipiul Arad doreşte refuncționalizarea și folosirea fondului actual construit şi amenajarea unei pieţe agroalimentare care să conţină spaţii de expunere – vânzare produse agroalimentare, spaţiu administrativ, grupuri sanitare şi spaţii servicii” – se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Pentru cei care nu cunosc zona, precizăm că strada Ioan Rusu Şirianu „porneşte” chiar din Piaţa Catedralei, amplasamentul propus pentru piaţa agroalimentară aflându-se la aproximativ 150 de metri de actualul amplasament.

Doi ani pentru amenajare

Proiectul supus atenţiei aleşilor locali propune amenajarea pieţei agroalimentare pe strada Ioan Rusu Şirianu prin modificări şi amenajări ale construcţiilor existente pe amplasament. E vorba de două corpuri de clădire – una de tip „parter înalt” (P+E) şi una P – pentru care sunt prevăzute următoarele lucrări: combatere igrasie, consolidări structurale necesare, demolări parțiale de pereți și zidiri de goluri pentru realizarea unei configurații noi proprii funcțiunii dorite, realizarea unor case de scară separate de restul construcției prin elemente antifoc, realizarea de compartimentări noi, înlocuirea finisajelor exterioare, realizarea unor finisaje interioare, înlocuire tâmplărie exterioară și interioară, înlocuirea elementelor de tinichigerie, hidroizolare și termoizolare anvelopă exterioară, dotarea cu mobilier necesar, dotarea cu obiecte sanitare, dotarea cu cremaliere pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități motorii.

În ceea ce priveşte amenajările exterioare, se are în vedere realizarea unui ansamblu subteran compus din stație de pompe și bazin de apă, dar şi dotarea cu mobilier stradal necesar.

Valoarea calculată totală a investiţiei este 5.590.628,35 de lei, finanţarea urmând a fi asigurată din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii. Durata de realizare a investiţiei este de 24 luni.

Schimb de imobile

Transferul în proprietatea Municipiului Arad a clădirilor de pe strada Ioan Rusu Şirianu se va face în baza unui schimb de imobile între Municipiul Arad şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Imobilele depozitului auto aparţinând Municipiului Arad (strada Dosoftei FN) se vor transfera Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, iar clădirile de pe strada Ioan Rusu Şirianu nr.6 A aparţinând Teatrului Clasic „Ioan Slavici” se vor transfera Municipiului Arad.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor