O asistentă medicală a furat medicamentele bolnavilor internaţi

De V. Obsitos
Reactualizat la:
37Comentarii
FOTO: V.O.
FOTO: V.O.
S-a întâmplat la „spitalul TBC” din cartierul Grădişte. Cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor arădeni.

Caz revoltător la Secţia Pneumoftiziologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad. Una dintre asistente a furat câteva zeci de fiole de Amikozit, prescrise pentru tratamentul mai multor bolnavi de tuberculoză, internaţi pe secţie. Asistenta şefă a descoperit dispariţia medicamentelor chiar în momentul în care se pregătea să administreze tratamentul bolnavilor. Conducerea spitalului a demarat de urgenţă o anchetă internă şi a fost sesizată şi Poliţia.

Cum a fost descoperită hoaţa

74 de fiole de Amikozit, un medicament folosit în tratamentul bolnavilor de TBC, au fost sustrase de una dintre asistentele Secţiei Pneumoftiziologie. Era tratamentul pe o săptămână pentru cinci bolnavi grav, internaţi aici.
„În data de 8 am fost de serviciu. Nu am găsit niciun flacon de Amikozit. Colega mea care a sustras medicamentele făcuse un schimb de tură şi era pe tronsonul de Pneumologie. Eu, vineri (5 octombrie-n.r.), fusesem informată că aceste medicamente au fost sustrase şi i-am spus colegei: «Spune-mi, te rog frumos, unde sunt medicamentele. Şi nu cumva să ai impresia că eu plec din spital până când nu îmi dai medicamentele să le administrez pacienţilor. Ceea ce ai făcut este de neiertat.» Nu vă spun ce expresie a folosit colega mea, că mi-e jenă. Mi-a fost jenă, mi-a fost ruşine. Lucrez de 46 de ani în sistemul sanitar şi mi-a fost ruşine de atitudinea colegei. Aşa ceva nu există!” – a spus, încă marcată de întâmplare, asistenta care a descoperit furtul.

Sancţiune de la Comisie

„În urma analizei Comisiei de disciplină, s-a dispus sancţionarea asistentei în cauză cu tăierea a 10% din salariu pe o perioadă de trei luni. De asemenea, o altă măsură luată de către conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a fost trimiterea întregului dosar la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad pentru a cerceta ceea ce s-a întâmplat” – a declarat Simina Roz, purtător de cuvânt al spitalului.

Tratament foarte scump

În prezent, la „spitalul TBC” din Grădişte sunt internaţi 52 de pacienţi. 5 dintre ei ar fi trebuit să beneficieze de tratamentul cu fiolele furate. Amikozitul este folosit pentru tratarea unor infecţii grave, inclusiv cea cu un streptococ sau a septicemiei.
„Este un medicament foarte puternic şi foarte scump. O fiolă costă zece lei. Se administrează o fiolă pe zi, timp de cinci luni de zile. Pentru că este ultimul tratament pentru rezolvarea pacientului şi atunci trebuie intervenit cu tratament tuberculostatic de rezervă – cum este Amikozitul – pentru sterilizarea pacientului cu tuberculoză pulmonară pozitivă, respectiv multidrog rezistent” – a explicat dr. Gheorghe Nini, medic primar pneumolog, şef Secţie Pneumologie.

„Să se facă ordine!”

Asistenta hoaţă a recunoscut că a sustras fiolele şi a adus 14 dintre acestea înapoi. A refuzat să declare în faţa Comisiei de disciplină pentru cine le-a furat, dar femeia lucrează şi la cabinetul privat al unei doctoriţe din acest spital.
Asistenta şefă care a descoperit furtul zice că şi-a atras ura din partea colegilor, dar nu mai suporta ce se întâmpla în spital: „Nu mi-a fost teamă şi chiar sunt mândră de ceea ce am făcut şi vreau să fie un exemplu pentru sistemul sanitar. Ştiu că multă lume mă condamnă pentru că… aşa este la noi… că suntem, colege, că nu ar fi trebuit… Nu!
În sistemul sanitar trebuie să se facă ordine. Trebuie să recunoaştem că acum este o bulibăşeală” – opinează asistenta medicală.

Anchetă

Dacă cercetările poliţiştilor vor scoate la iveală că pacienţilor nu li s-a administrat medicaţia de care aveau nevoie din cauza faptului că fiolele au fost furate, ancheta ar putea fi preluată de Parchetul General. Cu câţiva ani în urmă, sistemul medical din Arad a fost în centrul unui alt scandal. Atunci, medicul psihiatru Delia Podea a fost acuzată că foloseşte pacienţii pe post de cobai.37Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor