Sfaturile lui Reli. Odihnă și relaxare în armonie cu natura

De Aurelia Gabor
Reactualizat la:
Sfaturile lui Reli. Odihnă și relaxare în armonie cu natura
Natura a trecut de la adolescență la maturitate. Iulie, luna lui Cuptor, mijlocul verii. Creșterea zilei și a luminii s-a oprit după solstițiul din preajma sărbătorii Sânzienelor. Promisiunile primăverii devin realitate. Pădurile tinere s-au transformat în codrii, florile au zămislit roade, grâul dă în copt.

La umbra deasă a pădurii, puii sălbăticiunilor fac cunoștință cu natura. E vremea cositului, a căpițelor cu miresme de fân, iar sub culorile verii ne pierdem cu ochii pe cer căutând sănătatea trupească și sufletească. Vară, concediu, soare, aer curat, la munte sau la mare, în țară sau în străinătate, după posibilități, avem câteva săptămâni la dispoziție pentru odihnă şi relaxare. Să ne refacem forțele pentru o nouă perioadă de muncă. Renunțăm la ținuta sofisticată de serviciu, la pantofii cu tocuri înalte și, vom purta haine lejere, din fibre naturale, pantofi comozi de „drum lung”. Ideal ar fi să umblăm cât mai mult cu putință desculți prin iarbă sau prin nisipul de pe plajă, ajutând tălpile picioarelor să-și reia funcția de acțiune a terminațiilor nervoase ale organelor interne. Nu doar programul încărcat de muncă ne obosește, mai este poluarea, stresul, alimentația care și-a pierdut demult calitatea de „naturală”. Avem „la picioare” o lume de plante care-și oferă permanent ajutorul pentru sănătate. Dar mulți considerăm că este mai bine să luăm câte o pastilă cu nume sofisticat ori de câte ori ne deranjează ceva. Bătrânii cunoșteau toate plantele de leac și le foloseau pentru sănătate în vremea când medicina era la începuturi. Nu demult vă spuneam să preluăm obiceiul pisicii de a se întinde, pregătindu-și astfel corpul pentru mișcare. Acum vă spun că urmăresc păsările care, la asfințit se duc la culcare iar în timpul zilei sunt pline de energie și grație, zburând în văzduh, mulțumind cerului pentru tot ce primesc. Animalele fac totul din instinct și nu greșesc. Nu se chinuie să facă averi uriașe, sunt împăcate cu viața pe care o duc, uneori nu tocmai ușoară, nu rămân încătușate în trecut, ură, dușmănie, invidie.

Nu vă așezați niciodată la masă când sunteți supărați sau nervoși. Faceți o plimbare, citiți o carte, trăiţi în pace şi armonie cu cei din jur. Nu lăsaţi soarele să apună pe supărarea sau necazul vostru, nu vă culcați fără a vă împăca dacă v-ați certat cu cineva din familie, îmi spunea bunica. Veţi avea un somn agitat, vise urâte şi, până dimineaţa, se pot întâmpla multe. Nu vreau să vă întristez, dar uneori este bine să luăm în seama şi sfaturile celor mai în vârstă. Ei au învaţat din greşeli deci, „cine nu are bătrâni, să-şi cumpere”.

Revenind la ale noastre, să facem zilnic, dimineaţa, zece minute de gimnastică de înviorare, să avem un regim alimentar sănătos şi, cel puţin de patru ori pe săptămână să practicăm o activitate sportivă. Să ne odihnim suficient pentru refacerea forţelor şi frumuseţea tenului. Să fim buni şi toleranţi cu cei din jurul nostru şi să mulţumim pentru fiecare clipă de viaţă primită în dar.

„Nu lăsaţi soarele să apună pe supărarea sau necazul vostru, nu vă culcați fără a vă împăca dacă v-ați certat cu cineva”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !