Oficial, ne va merge bine

De Monica Ardelean
2Comentarii
Oficial, ne va merge bine
Conform Comisiei Naţionale de Prognoză, anul acesta ne va creşte salariul mediu net, dar vom fi mult sub cel câştigat în alte zone ale ţării.

ARAD. Anul 2014 va fi unul pe plus pentru arădeni. Cel puţin aşa prognozează specialiştii de la Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Vom avea un produs intern brut mai mare, va creşte salariul net şi va scădea şomajul. Diferenţele faţă de anul 2013 nu sunt foarte mari, dar trendul rămâne crescător. Veştile ar fi chiar bune dacă nu le-am asocia cu creşterile anunţate de mediul economic şi care fac ca creşterea prognozată să fie anulată de valoarea tot mai mare a facturilor pe care trebuie să le plătim. Să rămânem, însă, la partea optimistă a prognozei care anunţă pentru Arad o creştere a produsului intern brut de la 13.646 milioane lei la 14.382 milioane.

Suntem pe locul II în regiune, după judeţul Timiş (unde valoarea PIB pe judeţ va fi de 32.608 milioane lei), dar înainte de Hunedoara şi Caraş Severin. Vom avea şi ceva mai mulţi salariaţi, adică undeva la peste 100 de mii de persoane care vor câştiga puţin mai mult decât în anul care tocmai a trecut. Dacă, însă, ne comparăm cu capitala, optimismul va scădea drastic pentru că un salariat din Bucureşti va avea un salariu mediu net aproape dublu faţă de un arădean. După capitală, cele mai mari salarii vor fi, potrivit CNP, în judeţele Ilfov, Gorj, Cluj, Timiş şi Argeş.

Cât câştigăm în 2014

Anul 2014 va duce la creşterea salariului mediu net al arădenilor de la 1.446 cât era în anul care tocmai s-a încheiat la 1.528 lei per salariat. Valori similare sunt prognozate şi pentru judeţele Iaşi sau Sibiu. Pentru cei care muncesc însă în Bucureşti, salariul net va ajunge la 2.470 lei, iar pentru Ilfov coboară la 2.244 lei, urmat de Gorj, Cluj şi Timiş, unde va fi undeva în jurul valorii de 1.700 lei.

Locul II pe regiune

În ceea ce priveşte situaţia din Regiunea Vest, la toţi indicatorii ocupăm locul II, după judeţul Timiş. Pe ultimul loc e plasat judeţul Caraş Severin unde venitul net al salariaţilor va ajunge doar la 1.369 lei iar şomajul va ajunge la 5,3% faţă de Timiş unde este doar de 1,5% sau la Arad de 3,3%.

La nivel naţional, cele mai bune salarii pe regiuni vor fi încasate de cei din regiunea Bucureşti – Ilfov unde va fi, aşa cum am menţionat, de 2.443 lei. Următoarele regiuni în top vor fi regiunea Sud-Muntenia – 1.550 lei, regiunea Sud-Vest Oltenia – 1.530 lei şi Centru – 1.510 lei.

Judeţe de evitat

Cei mai lipsiţi de noroc sunt cei din judeţul Harghita, Bihor, Covasna, unde venitul net trece puţin de 1.200 lei, la fel ca şi în Botoşani sau Neamţ.

Taguri: , , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor