Opt turci și irakieni prinși cu acte false la cele două frontiere Nădlac

De Ioana Costas
Opt turci și irakieni prinși cu acte false la cele două frontiere Nădlac
Cei opt călătoreau în mijloace de transport ai căror șoferi au declarat că i-au luat „la ocazie”.

Primii migranți au fost descoperiți la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota de pe autostradă. Este vorba despre trei cetățeni din Turcia, cu vârste cuprinse între 17 și 27 de ani, călătorind cu un microbuz marca Mercedes Sprinter condus de un cetățean bulgar. La controlului de frontieră cei trei turci au prezentat cărți de identitate eliberate de autoritățile din Bulgaria. „Cu ocazia controlului, poliţiştii de frontieră au constatat că cele trei persoane de sex masculin au prezentat documente care nu le aparţin, fiind diferenţe vizibile între acestea și fotografiile din documente. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei trei bărbați sunt cetățeni turci, doi adulţi şi un minor, cu vârste cuprinse între 17 şi 27 ani, care au intrat legal în țară, folosind documentele personale”, au declarat reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad. Migranții au precizat că obținuseră documentele care nu le aparțin din Bulgaria, de la o persoană necunoscută, contra sumei de 100 de euro fiecare. Şoferul bulgar a declarat că i-a luat pe cei trei „la ocazie”, dintr-o staţie peco în apropiere de Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, urmând să îi transporte până în Ungaria contra sumei de 120 de euro. Acesta a mai relatat că nu ştia că cei în cauză se vor legitima cu documente false.

O familie de irakieni

În aceeași zi, însă la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac -Nagylak, au fost depistați cinci cetățeni irakieni – doi adulți și trei minori – care s-au legitimat cu pașapoarte biometrice eliberate de autoritățile din România. Patru dintre ei călătoreau într-un autovehicul Volkswagen Passat, iar unul într-un Porsche Cayenne. Ambele autoturisme erau conduse de cetățeni români, unul de 33 de ani din județul Arad, iar celălalt în vârstă de 40 de ani din județul Vrancea. Aceștia au declarat că i-au luat pe irakieni „la ocazie”. „Cu ocazia controlului, poliţiştii de frontieră au constatat că cele cinci persoane care s-au legitimat cu paşapoarte biometrice româneşti nu vorbesc limba română şi nu corespund cu fotografiile din documentele prezentate, motiv pentru care au fost duse la sediul instituției pentru cercetări. În urma verificărilor efectuate, lucrătorii noștri au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni irakieni şi formeză o familie, mamă, tată şi trei copii minori, cu vârste cuprinse între 2 şi 36 de ani, asupra lor fiind descoperite documente eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrări. În cadrul primelor cercetări, aceştia au declarat că doreau să ajungă în Germania şi au recurs la această metodă pentru că nu aveau documente valabile pentru Spaţiul Schengen. Totodată, au specificat și faptul că obținuseră documentele de la o persoană din București, a cărei identitate nu o cunosc, urmând să plătească suma de 4.000 de euro de persoană în momentul în care ajungeau la destinaţie, în Germania, unei persoane necunoscute. Şoferii au declarat că în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei au luat «la ocazie» persoanele pentru a le transporta până în prima parcare de TIR din Ungaria şi au mai relatat faptul că nu ştiau faptul că cei în cauză doresc să treacă fraudulos frontiera”, au precizat reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad.

Urmăriți penal

În ambele cazuri poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei persoanelor în cauză şi au întocmit actele de urmărire penală pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat şi fals privind identitatea prin atribuirea unei identităţi reale a altei persoane pentru cetăţenii turci şi cetăţenii irakieni. Nici șoferii nu au scăpat de urmărirea penală, celor trei conducători auto fiindu-le întocmite actele de urmărire penală pentru infracţiunea de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

De la 3 la 10 ani închisoare

Polițiștii de frontieră recomandă cetățenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 0219590. „Totodată, reamintim că fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzește, transportă sau adăpostește o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranți și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârșită în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, atenționează reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !