Parcul îşi schimbă „pielea”

De Adriana Barbu
11Comentarii
Parcul îşi schimbă „pielea”
© Parcul 23 august îşi schimbă numele
Primăria Arad dorea să schimbe încă din 2014 numele parcului din Micălaca. Acum, un proiect în acest sens a fost supus transparenţei decizionale.

Primăria Arad vrea să schimbe numele Parcului 23 August. Ca atare, a pus la transparenţă decizională un proiect de hotărâre privind „schimbarea de denumire a unui parc din municipiul Arad”. Aleşii locali vor vota, după ce proiectul va sta suficient la transparenţă şi după ce arădenii ar putea să-şi spună părerea, schimbarea de denumire a parcului situat în municipiul Arad, cartier Micălaca, astfel: din denumirea actuală Parcul 23 August în Parcul Sfânta Maria. Tot aleşii vor aproba completarea nomenclatorului stradal al municipiului Arad, aprobat prin Hotărârea nr. 273/2010 a Consiliului Local al Municipiului Arad, cu denumirea aprobată prin hotărârea în cauză. Mai apoi decizia va fi dusă la îndeplinire de Serviciul Cadastru din cadrul Direcţiei Arhitectului Şef şi se va comunica celor interesaţi prin grija Serviciului Administraţie Publică Locală, din cadrul Primăriei Municipiului Arad.

Decizia

De unde a pornit totul în această decizie? Cel mai probabil de la numele care te duce cu gândul la comunism al parcului din Micălaca, dar şi de la hotărârea nr. 145 din 2014 a CLM Arad, privind trecerea în domeniul public a unei părţi din terenul aferent actualului Parc 23 August, cartier Micălaca. Şi,după cum se arată în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul care se află acum la transparenţă decizională, de la necesitatea „realizării de investiţii pe terenul ce constituie domeniul public al Municipiului Arad, prin amenajare de spaţii verzi, locuri de recreere pentru copii şi persoane vârstnice, care impune schimbarea denumirii parcului”.

Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Arad a trimis încă din 2014 o adresă (înregistrată cu numărul 58950 din 16.09.2014) prin care solicita modificarea denumirii actualului „Parc 23 August” aducând la cunoştinţă faptul că în conformitate cu Hotărârea nr. 145 din 30.06.2014 a Consiliului Local al Municipiului Arad, o parte din terenul pe care este amplasat Parcul 23 August, a trecut în domeniul public al statului, în vederea realizării de investiţii, respectiv amenajarea de spaţii verzi, locuri de recreere pentru copii şi vârstnici”.

Povestea unei reveniri

În 2014, după 21 de ani de bălării și degradare, Primăria Arad a luat înapoi, prin hotărâre CLM, de la biserică, jumătate din Parcul 23 August. Parohia Ortodoxă Română Micălaca Veche a rămas atunci doar cu jumătate de teren, municipalitatea reparând o greșeală făcută cu mulți ani în urmă, în urma căreia singura zonă mai serioasă din cartier unde se poate ieși cu copiii la aer curat a fost transformată în câmp cu bălării. S-a purtat negocieri pentru teren şi, pentru că intenţia era de realizare în zonă a unui parc, Parohia Ortodoxă Română Micălaca Veche a acceptat rezilierea parţială a contractului de concesionare încheiat în anul 1993, prin diminuarea suprafeţei pe care o deţinea în parc. Decizia „privind rezilierea parţială prin acordul părţilor a contractului de concesiune nr. 3975/1993” a fost luată de Consiliul Local prin Hotărârea Nr.145 din 30 mai 2014. În parcul cu pricina, în suprafaţă totală de 21.840 mp, biserica ar fi trebuit să realizeze un lăcaş de cult şi un parc.

Suprefeţele împărţite

În urma deciziei din 2014, un lot în suprafaţă de 12.830 mp a revenit în administrarea autorităţii locale „în vederea amenajării parcului”. Valoarea de inventar a terenului este de 256.412,6 lei. Parohiei îi revenea în concesiune o suprafaţă rămasă de 9.010 mp, cu o valoare de inventar de 180.068,45 lei.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor