Partidul e-n toate…majorităţile

De Simion Todoca
Reactualizat la:
2Comentarii
Partidul e-n toate…majorităţile
© Florin Remeţan, Farago Peter, Ionel Ciupe Foto: JA
În afară de ALDE, care „recomandă” majorităţi fără PNL, toate celelalte partide au mână liberă în consiliile locale.

Formaţiunile UDMR, PMP şi ALDE, plus Partidul Noua Dreaptă într-un caz izolat, pot decide majorităţile în mai multe consilii locale din judeţ. I-am întrebat pe liderii judeţeni ai acestor partide dacă au primit de la conducerea centrală directive privind formaţiunile cu care pot face majorităţi sau dacă au interdicţii referitoare la anumite partide. Se pare că ALDE este singurul care nu permite formarea de majorităţi cu PNL, pe când celelate au mână liberă pentru fructificarea rezultatelor obţinute, prin aproprierea de funcţii de viceprimar.

ALDE, cu „excepţii”

Deşi preşedintele ALDE Arad, Ionel Ciupe, spune că protocolul încheiat la centru între PSD şi ALDE interzice formarea de majorităţi cu PNL, tot el recunoaşte că „există şi situaţii excepţionale”. Mai exact, se pare că nu există o interdicţie sacrosanctă, ci o „recomandare” din partea lui Tăriceanu, care ar putea fi „tradusă” în cheia următoare: dacă ALDE şi PSD pot forma majoritatea, aceasta devine obligatorie; pe al doilea palier, se pot face majorităţi cu oricare alte partide, înafară de PNL; situaţiile excepţionale ar fi acelea încare ALDE nu poate forma o majoritate decât cu PNL, iar dacă aceasta duce la un câştig pentru partid, respectiv obţinerea unor funcţii, există posibilitatea unei abateri de la regulă, cu acceptul conducerii centrale.

PMP: cu oricine!

Preşedintele PMP Arad, Florin Remeţan, a fost la Bucureşti, unde Consiliul Naţional a decis că partidul trebuie să crească în teritoriu, iar pentru aceasta trebuie să deţină cât mai multe funcţii în administraţiile locale. Drept urmare, organizaţiile locale au undă verde la negocieri cu orice partid. O hotărâre importantă, spune Remeţan, este aceea că nicio organizaţie nu poate modifica listele de consilieri, prin retragerea sprijinului pentru unii dintre cei de pe listă. „Preşedintele Traian Băsescu a fost ferm: se interzice modificarea listelor. Mai exact, unii lideri de filiale erau pregătiţi să facă diverse jocuri, să recurgă la excluderi, sub diverse pretexte, cum ar fi pactizarea cu adversarii, pentru ca alţii de pe liste să ia locul celor excluşi”, explică Remeţan.

UDMR: fără interdicţii

Liderul UDMR Arad, Farago Peter, ne asigură că organizaţia judeţeană nu a primit nici recomandări nici interdicţii de la conducerea centrală şi, la rândul ei, lasă mână liberă filialelor din judeţ: „Cei din teritoriu cunosc cel mai bine realitatea de la faţa locului, aşa că ei trebuie să decidă cum este mai bine pentru ei. Logic, însă, vom încerca să facem majorităţi în jurul primarului ales, pentru că din opoziţie nu ai cum să construieşti ceva pentru comunitate”.

Taguri: , , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor