Pasajul Micălaca, blocat de proprietari?

De M.B.
12Comentarii
Pasajul Micălaca, blocat de proprietari?
Constructorii invocă mari întârzieri din cauza unor proprietari de terenuri care nu ar permite accesul muncitorilor pentru relocarea reţelelor electrice.

ARAD. Aventura construirii celui de-al doilea pasaj de pe centura municipiului, cel din Micălaca, va continua cel puţin până în toamna anului 2020. Termenul de finalizare a lucrărilor va fi amânat din nou, după ce mai suferise o amânare. Oficialii spun că cel mai probabil lucrările se vor încheia în septembrie 2020, nu februarie 2020, din cauza neînţelegerilor cu proprietarii terenurilor din zonă.

Blocaj

Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara, Cristian Ispravnic, afirmă că relocarea a patru linii de medie tensiune şi a trei de înaltă tensiune este blocată de proprietari de terenuri, care ar refuza să ofere acces muncitorilor, situaţie ce ar fi condus la întârzierea lucrărilor. Conform sursei citate, există opt proprietari de terenuri în cazul liniilor de medie tensiune şi peste 20 de proprietari în cazul liniilor de înaltă tensiune. Doar patru proprietari au acceptat să semneze documentul notarial prin care oferă dreptul de uz şi servitute, fără care muncitorii nu pot intra pe terenurile private pentru executarea lucrărilor. „Cu alte cuvinte, în jur de 20 de proprietari, persoane fizice şi juridice, blochează lucrările de relocare a reţelelor de electricitate”, a declarat Ispravnic.

Termen amânat

Din cauza problemelor juridice, termenul de finalizare a pasajului peste calea ferată va fi prelungit până în toamna anului 2020. Asta deşi mai fusese prelungit, în primăvara acestui an, când constructorii au anunţat că în februarie 2020 vor termina lucrările. Atunci a fost prezent în Arad ministrul Transporturilor, care constatase o mobilizare slabă a muncitorilor. Reprezentanţii constructorului au invocat probleme în obţinerea dreptului de uz şi servitute de la proprietarii de terenuri, pentru lucrările de relocare a reţelelor electrice şi de apă.

Expropriaţi

O parte dintre proprietari au primit deja de o lună o înştiiţare de la autorităţi cu privire la faptul că au fost expropriaţi. Sumele primite ar fi însă foarte mici şi nu i-ar mulţumi, astfel că unii refuză să semneze acordul notarial privind dreptul de uz şi servitute. Fără acest document, muncitorii nu pot nici măcar să traverseze terenurile rămase în proprietate privată, cu atât mai puţin să execute lucrări.

Apelul lui Căprar

Deputatul PSD Dorel Căprar consideră că autorităţile judeţene ar trebui să se implice şi să facă „lobby” pe lângă proprietari pentru a semna acordul notarial. „Fără relocarea reţelelor de electricitate nu se pot continua lucrările la pasaj, de aceea proprietarii trebuie să înţeleagă importanţa strategică a acestei investiţii, care este mult întârziată. Fac un apel la conducerea Consiliului Judeţean Arad să facă lobby pe lângă cei aproximativ 20 de proprietari care refuză să semneze dreptul de uz şi servitute. Dacă nu sunt în stare de atâtea luni să facă asta în calitate de conducători ai judeţului, să o facă în calitate de cetăţeni, pentru că alte pârghii legislative nu avem în acest moment”, a declarat preşedintele PSD Arad.

Vicepreşedintele CJ Arad Sergiu Bîlcea îi răspunde: „În momentul în care demarezi o investiţie, trebuie să ai în vedere tot ce înseamnă proprietatea pe care se desfăşoară lucrările. Un lobby nu îl poţi face la o lucrare în derulare, cu avizele deja obţinute. Dacă după şapte ani îţi dai seama că nu sunt toate problemele rezolvate la acest pasaj, asta nu arată decât incompetenţă”.

Investiţia

Primul pasaj peste liniile de tren, cel din zona CET, a fost dat în folosinţă în toamna anului trecut, investiţia fiind de aproximativ 32 de milioane de lei. Tot în aceeaşi perioadă au fost reluate lucrările la al doilea pasaj, din Micălaca, după mai mulţi ani în care au fost sistate din cauza lipsei finanţării. Acest al doilea proiect va costa 25 de milioane de lei, însă nu e clar când va fi finalizat.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor