Pensionarea şi grupele de muncă

De Diana Dutu
Casa Judeţeană de Pensii Arad FOTO: D.D.
Casa Judeţeană de Pensii Arad FOTO: D.D.
Noutăţi aduse de Legea nr.155 din 18.06.2015 pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Începând din 25 iunie 2015 intră în vigoare noile reglementări privind vârsta standard de pensionare în situația persoanelor care au desfășurat activități în grupa I de muncă. Dacă până acum vârsta standard de pensionare se reducea doar pentru minimum 6 ani realizați în grupa I de muncă, conform noilor reglementări reducerea vârstei standard de pensionare operează pentru minimum 2 ani realizați în astfel de condiții de muncă.

Ne oferă detalii Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii Arad: „În cazul persoanelor care au desfășurat activități în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv în condiții deosebite de muncă după această dată, condițiile de reducere a vârstei standard de pensionare reglementate de Legea nr. 263/2010, respectiv conform Tabelului nr. 1 al art. 55 din lege, se mențin în continuare, nefiind modificate prin Legea nr. 155/2015. Un alt element de noutate introdus de Legea nr. 115/2015 este cel prevăzut la art. 158 din Legea nr. 263/2010 și constă în posibilitatea cumulării stagiilor de cotizare mai mici de 6 ani realizate în condițiile grupei a II a, respectiv în condiții deosebite, cu stagiile de cotizare realizate în grupa I de muncă/condiții speciale/alte condiții de muncă prevăzute la art. 29 mai mici de 2 ani. În această din urmă situație reducerea vârstei standard de pensionare se efectuează conform Tabelului nr. 1 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010. Reducerea vârstei standard de pensionare se face pentru ani întregi lucrați în condiții de muncă.”

Pentru viitor

Legea acționează pentru viitor, noile prevederi aplicându-se înscrierilor la pensie începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 155/2015, cât și în situația transformării, începând cu această dată, a pensiilor anticipate parțiale în pensii pentru limită de vârstă și a trecerilor de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !