Pericolul pestei porcine

De Cristian Cotuna
Pericolul pestei porcine
Autoritățile au demarat o serie de acțiuni de prevenire pentru a preîntâmpina apariția unui focar de pestă în Arad.

Apariția unui focar de pestă porcină africană în Satu Mare a pus pe jar autoritățile sanitar veterinare, care iau măsuri pentru izolarea acestei boli letale. Medicii Autorității Naționale Sanitar-Veterinară verifică transporturile care intră în țară, iar în județ au loc controale specifice.

Fără tratament

Viorel Agud, director ANSVSA Arad, a precizat pe subiect: „A apărut un focar de pestă porcină africană în județul Satu Mare. La noi în țară nu am avut astfel de cazuri, problema cea mai mare cu această boală care afectează porcii domestici, dar și pe cei sălbatici, este că nu are tratament, nici prevenție, iar mortalitatea este 100%. Boala este periculoasă prin pagubele pe care le produce atât vânatului, cât și crescătorilor de porci, dar nu reprezintă niciun pericol pentru om”.

Informarea fermierilor

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul caz de pestă porcină africană la porcii domestici în municipiul Satu Mare, în data de 31 iulie. Ca urmare a acestui fapt, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a luat măsuri cu prioritate absolută în sensul informării și reinstruirii tuturor medicilor veterinari din județ precum și a fermierilor și a factorilor de răspundere în gestionarea vânătorii și a vânatului.

„S-a dispus interzicerea circulației porcinelor domestice fără documente sanitare veterinare. De asemenea, s-a interzis creșterea porcinelor în apropierea mediului silvatic. În scopul prevenirii introducerii pestei porcine africane inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad au efectuat controale în trafic vizând transporturile internaționale de animale și alimente. De asemenea, au fost distribuite materiale informative către populație care au fost afișate la punctele de intrare în țară”, a mai spus Agud.

Exporturi stopate de Rusia

Reprezentanţii Serviciului Federal Veterinar şi de Supraveghere Fitosanitară (Rosselkhoznasor) au introdus o serie de restricţii temporare pentru livrarea de porci vii. Restricții temporare vizează importarea de produse pe bază pe carne de porc din România. Aceste restricţii temporare se aplică pentru toate produsele pe bază de porc.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !