Pictura Catedralei „Sfânta Treime” Arad a fost sfințită

De V.O.
Reactualizat la:
27Comentarii
Pictura Catedralei „Sfânta Treime” Arad a fost sfințită
© FOTO: V.O.
În prezența câtorva mii de credincioși pictura Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din centrul Aradului a fost sfințită, duminică 9 decembrie.

Zi deosebit de importantă pentru credincioșii arădeni. Pictura primei catedrale ce a fost construită în România după 1989, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, a fost sfințită.

Slujba de sfințire a picturii Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” a fost oficiată de către ÎPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de episcopi, preoţi şi diaconi. Catedrala a fost arhiplină, mii de oameni dorind să fie prezenți la un eveniment unic în viața oricărui credincios: sfințirea picturii unei catedrale arhiepiscopale.

Pictura a fost realizată timp de aproape 8 ani, între 1 noiembrie 2010 – 30 mai 2018, într-o tehnică specială, de către pictorul bisericesc Cătălin Băluț și echipa sa. Cel mai dificil moment a fost realizarea stelei în 8 colțuri din cupola centrală, care are circa 300 mp.

Suprafața pictată este de aproape 5.500 de mp, din care pe circa 35% s-a aplicat foiță de aur de 24 de karate. Costurile totale se ridică la peste 10,1 milioane de lei, mai mult de jumătate fiind donații de la persoane fizice, iar diferența de la autorități ale statului.

Legământ făcut în Catedrală

La finalul slujbei, ÎPS Părinte IOAN, Mitropolitul Banatului, a invitat în fața Altarului toate oficialitățile din Arad, cărora le-a cerut să facă un legământ: să facă demersuri pentru ca statul să cumpere 2 clădiri emblematice pentru Marea Unire de la 1918, dar degradate: casa în care s-a născut Vasile Goldiș, aflată în satul Vasile Goldiș din comuna Beliu, și casa lui Ștefan Cicio Pop, aflată în centrul municipiului Arad.

Catedrala are 5 clopote care au fost turnate la cea mai prestigioasă fabrică din Europa, Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Cântăresc în total 6.565 kg. Pe catedrală se află o cruce de 7,3 m înalțime și 2 cruci de 3,5 m înălțime.

Catedrala Arhiepsicopală are moaște ale Sfântului Părintelui Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, primite în dar de la Vatican.

Imagini unice cu pictura Noii Catedrale din Arad27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor