Pistă de biciclete de 10 milioane de lei între Arad și Pecica

De M.B.
19Comentarii
Pistă de biciclete de 10 milioane de lei între Arad și Pecica
Consiliul Județean a atribuit contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru viitoarea pistă de biciclete, lungă de 17,9 kilometri, și a preluat în administrare pe 10 ani digul râului Mureș între Arad și Pecica.

Se fac pași concreți pentru realizarea unei noi piste de biciclete, care va avea o lungime de 17,9 kilometri. Zilele trecute, Consiliul Județean a atribuit contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru “Extindere piste de biciclete pe malul râului Mureș în județele Arad și Csongrad”. În cazul județului nostru, este vorba de pista care va lega municipiul de orașul Pecica. Va fi amplasată pe digul Mureșului și va avea o lățime de 2,5 metri, cu benzi de deplasare în ambele direcții.

Contract semnat

În urma anunțului de oferte al Consiliului Județean, o singură firmă (SC Nordic Vision SRL) și-a prezentat interesul de a elabora studiul de fezabilitate. Contractul a fost atribuit prin ”cumpărare directă”, nu prin licitație publică, având o valoare de 74.100 lei fără TVA. Contractul a fost semnat în 29 iunie, iar firma are la dispoziție trei luni pentru a întocmi studiul.

Pornește de la Ceala

În tema de proiectare pentru investiție, care însoțea solicitarea de oferte publicată de Consiliul Județean, se arată că traseul pistei va avea o lungime de 17,9 kilometri, urmând să fie legată de pista de biciclete a municipiului Arad, care se termină în Pădurea Ceala. Din acest punct, bicicliștii vor putea pedala până la podul de peste Mureș din localitatea Pecica.
Suprafața totală a benzilor asfaltate va fi de aproape 45.000 de metri pătrați. Conform cerințelor, pista va avea parapete de protecție și dirijare, dar și puncte de staționare pentru bicicliști.

Proiect transfrontalier

Autoritățile județene estimează că realizarea pistei va costa peste 10 milioane de lei, dar speră să obțină 85 la sută din această sumă de la Uniunea Europeană printr-un program transfrontalier. Partenerul județului Arad în acest proiect va fi județul Csongrad, care vrea să realizeze o pistă de 2,8 kilometri pentru a lega orașul Mako de o zonă turistică.
”Suntem în așteptarea rezultatelor evaluării tehnice și financiare pe Programul Interreg V-A România – Ungaria”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.

S-a preluat digul

Dacă proiectul va fi declarat eligibil și va obține finanțarea europeană, se vor organiza licitațiile pentru atribuirea proiectării și execuției pistei. Nu se știe când se va ajunge în acest punct, fiind posibil să dureze câțiva ani. Tocmai de aceea, Consiliul Județean a preluat pe 10 ani în administrare partea superioară a digului râului Mureș, între Arad și Pecica, de la Administrația Națională ”Apele Române”, contractul fiind semnat la sfârșitul lunii septembrie 2017.

Piste construite

În prezent, în municipiul Arad există piste pentru bicicliști cu o lungime totală de aproximativ 130 de kilometri, realizate prin două programe, unul cu finanțare locală, iar al doilea cu finanțare europeană. În județ, există câteva piste cu lungimi mici, realizate mai ales în interiorul localităților. Cea mai mare este cea realizată de Primăria Vladimirescu, care pornește chiar de la intrarea în comună dispre Arad și ajunge până la Cicir, fiind construită paralel cu DN7.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor