Pistă pentru…mașini

De Valentin Goran
Reactualizat la:
28Comentarii
Mașinile dețin supremația pe pistă Foto: V.Goran
Mașinile dețin supremația pe pistă Foto: V.Goran
În nici 10 minute nu mai puțin de patru mașini au circulat în voie pe pista pentru bicicliști din cartierul Alfa până pe strada Mărului.

Nu circulă prea multe biciclete, dar circulă mașini. Este vorba de pista pentru bicicliști construită pe Faleza râului Mureș ce traversează cartierului Alfa. E foarte circulată de…. autoturisme, în special sectorul de sub autostradă până pe Mărului. Până la recepția lucrării s-ar putea să fie deja distrusă, pentru că nu este construită pentru a susține greutatea mașinilor. Iar recepția este programată undeva prin primăvară lui 2016.

În 10 minute, patru autoturisme

Și mașinile circulă în totală libertate. Ne-au spus cititorii Jurnal arădean/aradon și ne-am deplasat și noi la fața locului pentru a vedea și noi cum se circulă pe noua „autostradă”. În nici zece minute de plimbare pe pistă nu mai puțin de patru autoturisme, dintre care un microbuz, ne-au depășit în viteză. Șoferii, care pot fi arădenii care și-au construit micile căsuțe cu grădini ce încep de sub autostradă până pe strada Mărului sau țiganii care locuiesc în zonă, aleg acest drum pentru că e cel mai scurt, fără a mai ocoli pe drumul de lângă fosta cărămidărie. O situație care exasperează comunitatea bicicliștilor din municipiu și care într-un fel sau altul trebuie să oblige atât Municipalitatea cât și constructorul pistei să găsească soluții.

Un singur stăpân

Deocamdată constructorul este singurul care poate face ceva. Pentru că lucrarea nu a fost încă recepționată de municipalitate iar această nu poate interveni. Poliția locală sugerează ca măcar pe porțiunile deja finalizate să se facă recepția pentru „a intra în cadrul legal. În situația de față nu putem face nimic”, spune Viorica Graur, directorul general al Poliției Locale.
Muncipalitatea susține că s-a discutat deja pe temă cu reprezentanții constructorului: „Constructorul a încercat în repetate rânduri să găsească soluții pentru a proteja pista respectivă pentru a bloca accesul autoturismelor cu diverse obstacole. Din păcate acestea au dispărut din locul în care au fost puse și practic nu s-a reușit oprirea lor. Odată cu predarea amplasamentului, constructorul își asumă toată responsabilitatea în ceea ce privește calitatea lucrării, iar dacă nu corespunde proiectului, nu va fi recepționată”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Muncipiului Arad.
Totul e la mâna celui care a fost plătit pentru această lucrare. Și care chiar dacă nu ține cont de riscurile la care îi expune pe bicicliști permițând accesul mașinilor pe pistă, ar putea măcar să se gîndească că ar putea pierde niște bani dacă pista va fi deja distrusă la inaugurare. Să sperăm că nu o tragedie va fi cea care va schimba lucrurile pe pista de biciclete, ci rațiunea și bunul simț.

Exercițiu de imaginație

Să ne imaginăm un scenariu plauzibil în care un copil pedalează pe pistă iar din față îi apare în viteză, după o curbă strânsă, un microbuz sau un autoturism… O nenorocire care se poate lăsa cu dosare penale și cu moartea unui copil pe care nimic nu o va mai putea schimba. Va fi prea târziu pentru regrete.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor