Plăţi nelegale pe lucrări la drumurile judeţene

De Alin Gherasim
4Comentarii
Plăţi nelegale pe lucrări la drumurile judeţene
© Drumurile din judeţ au fost şi ţinta Curţii de Conturi Foto: JA
Consiliul Judeţean ar fi achitat lucrări neconforme la drumurile judeţene, potrivit Curţii de Conturi.

Consiliul Judeţean Arad ar fi achitat sute de mii de lei pentru lucrări la drumurile judeţene, lucrări care, însă, nu au respectat cerinţele. Informaţiile apar într-un raport al Curţii de Conturi Arad care a realizat un audit financiar pe anul 2016. Poate că cea mai flagrantă dintre plăţi pentru lucrări neconforme este una în valoare de 107.023 lei.

Ce spun inspectorii Curţii de Conturi? Că firma nu a respectat absolut nimic din cerinţele caietului de sarcini, înlocuind inclusiv piatra de umplutură cu alta, mai ieftină şi mai proastă. „În exerciţiul bugetar al anului 2016, în cadrul unor lucrări de reabilitare drumuri judeţene, au fost lichidate, ordonanţate şi plătite cheltuieli de asanare a suprafeţelor burduşite, în valoare de 107.023 lei, în condiţiile în care piatra spartă pentru drumuri provenită din roci magmatice, sort 40-63 mm, prevăzută a se încorpora în lucrare, a fost înlocuită cu o altă categorie de piatră, provenită din roci sedimentare, contrar celor prezentate în oferta furnizorului şi pe baza căreia agentul economic şi-a adjudecat contractul de achiziţie publică”, spun cei de la Curtea de Conturi.

Tot aceştia arată că „acceptarea şi decontarea lucrărilor de reabilitare a drumului judeţean DJ 791, km 0+030…1+970 şi 2+030…10+000 Zimandul Nou-Sântana, în discordanţă cu elementele prezentate în ofertă şi care au stat la baza atribuirii contractului de achiziţie publică, au cauzat un prejudiciu în resursele bugetare ale entităţii verificate (n.r. CJA) în sumă de 107.023 lei, la care se adaugă foloase nerealizate în valoare de 8.562 de lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Ce au decis inspectorii? Prejudiciul va trebui recuperat în totalitate de către CJA de la firma care a încasat banii până în data de 29 septembrie.

Şi alte probleme

În acelaşi raport, se face referire şi la alte drumuri. Pentru că inspectorii de la Curtea de Conturi au descoperit şi alte nereguli. „În exerciţiul bugetar al anului 2016 au fost angajate, lichidate, ordonanţate şi achitate unele servicii de reparaţii curente, respectiv întreţinere drumuri, care în fapt nu au fost realizate pe toate suprafeţele cuprinse în situaţiile de lucrări, fapt ce a dus la diminuarea resurselor bugetului judeţean cu sume plătite fără contraprestaţii în valoare totală de 2.967 lei. În timpul auditului, conducerea entităţii verificate a luat măsuri în vederea recuperării sumelor plătite nelegal, urmare cărora au fost încasate sumele, acestea fiind depuse în conturile bugetului local ale UATJ Arad (n.r. CJA)”, mai arată rapoartele.

Încă un caz

Cei de la Curtea de Conturi arată că a mai fost un contract pentru întreţinerea drumurilor în cadrul căruia au fost efectuate plăţi cu abateri de la lege. „În exerciţiul bugetar al anului 2016 au fost angajate, lichidate, ordonanţate şi plătite cheltuieli cu bunuri şi servicii, respectiv reparaţii pentru lucrările de întreţinere drumuri, fără respectarea condiţiilor contractuale de ajustare a preţurilor. Consecinţa acestor abateri constă în diminuarea resurselor financiare a bugetului judeţului Arad prin acceptarea la plată a unor cheltuieli cu întreţinerea drumurilor pe baza situaţiilor de plată şi facturilor emise de către antreprenori, fără a avea ajustate preţurile conform prevederilor contractuale, cu suma de 151.329 lei, faţă de care au fost calculate beneficii nerealizate sub forma majorărilor de întârziere de la data plăţii sumei până la data de 31.05.2017, rezultând valoarea totală de 14.228 lei, valoarea totală de recuperat fiind de 165.557 lei. În timpul auditului, din proprie iniţiativă, conducerea entităţii verificate a luat măsuri în vederea recuperării sumelor plătite nelegal, urmare cărora suma de 74.265 lei reprezentând diferenţa valorii ajustate a fost încasată şi depusă în conturile bugetului UATJ Arad”, mai arată documentele Curţii de Conturi.

Şi Sfânta Ana

Tot în raport se face referire şi la unele lucrări plătite prea mult de către reprezentanţii Liceului Special Sfânta Ana. Potrivit Curţii de Conturi, valoarea lucrărilor de reabilitare şi reparaţii care au fost plătite au fost mai mari decât lucrările constatate în teren. Inspectorii Curţii de Conturi au calculat un prejudiciu de 19.546 lei. Banii au fost recuperaţi de la firma constructoare şi au fost depuşi în conturile CJA.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor