Prejudicii de 200.000 lei în şcoli

De Monica Ardelean
1Comentariu
Prejudicii de 200.000 lei în şcoli
© Curtea de Conturi a calculat prejudiciul
188.801 lei trebuie recuperaţi de la 30 de unităţi şcolare din judeţ în urma controalelor Curţii de Conturi.

Inspectorii de la Curtea de Conturi au luat la puricat şcolile din judeţul Arad şi au verificat, printre altele situaţia plătiţilor în programul Bani de liceu, Bursa profesională (la liceele tehnologice) şi programul Euro 200. În 30 de unităţi şcolare au fost depistate probleme în cel puţin unul din aceste programe. Sumele considerate prejudicii de către inspectorii Curţii de Conturi se ridică în total la aproape 200.000 lei. Cel mai mare prejudiciu a fost înregistrat la capitolul Bani de liceu, suma care trebuie recuperată fiind de 121.572 lei la care se mai adaugă o dobândă de 18.301 lei.

Prin acest program se acordă un ajutor financiar de 180 lei elevilor al căror venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii este de maximum 150 lei.

Bursa profesională

Şase şcoli din judeţul Arad au prejudiciat statul prin acordarea ilegală de burse profesionale, suma care trebuie recuperată fiind de 40.221 lei la care se mai adaugă 3.513 lei calculaţi ca şi dobândă. Aceste burse sunt oferite tuturor elevilor din învăţământului profesional şi sunt în valoare de 200 lei. Poate fi anulată doar dacă elevul cumulează absenţe sau are nota scăzută la purtare. Şi tot prejudicii au fost înregistrate şi pentru Euro 200, programul care stimulează achiziţionarea de calculatoare pentru copiii care provin din familii sărace, dar sumele sunt mai mici. Trei şcoli trebuie să recupereze 3.513 lei plus 611 lei dobândă acordaţi, conform inspectorilor curţii, ilegal.

Au interpretat greşit

Din informaţiile noastre se pare că cele mai multe greşeli au venit dintr-o interpretare greşită a metodologiei de acordare a acestor sume de bani. Fie că a fost vorba despre numărul de absenţe, fie despre veniturile elevilor care au primit bursă, se pare că nu au fost respectate întru totul criteriile de acordare a stimulentelor financiare. Singura problemă care rămâne de rezolvat este cine va plăti prejudiciul, sumele fiind destul de mari iar responsabilii direcţi fiind destul de puţini.

Ce spune IŞJ

Reprezentanţii IŞJ au precizat pentru Jurnal arădean şi www.aradon.ro că au fost stabilite termene pentru rezolvarea situaţiilor la nivelul fiecărei şcoli, termene pe care conducerile unităţilor de învăţământ vizate sunt obligate să le respecte. Nu au fost făcute contestaţii la raport.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor