Prima înfăţişare în procesul lui Ioţcu, în noiembrie

De M.B.
7Comentarii
Prima înfăţişare în procesul lui Ioţcu, în noiembrie
Judecătorii Tribunalului Arad vor trebui să soluţioneze al doilea dosar în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad este acuzat de fapte de corupţie.

Doi ani au trebui să treacă de la trimiterea în judecată a lui Nicolae Ioţcu până la începerea procesului de fond. În tot acest timp, procesul s-a desfăşurat în cameră preliminară. Zilele trecute, Curtea de Apel Timişoara, după ce a soluţionat contestaţii depuse atât de DNA cât şi de Ioţcu şi ceilalţi inculpaţi, a decis că procesul poate începe, iar prima înfăţişare va avea loc în 26 noiembrie, la Tribunalul Arad.

Fără probe importante

Judecătorii timişoreni au decis, prin sentinţa definitivă din 14 octombrie, să excludă înregistrările audio, principalele probe din dosar, aşa cum stabilise, în vară, şi Tribunalul Arad. “În baza art. 102 alin. 2-4 C.p.p. raportat la art.281 alin.1 lit. b C.p.p. şi cu aplicarea deciziilor nr. 51/2016, nr. 302/2017, nr. 26/2019 ale Curţii Constituţionale şi art. 6 paragr. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului constată nulitatea următoarelor mijloace de probă administrate în faza de urmărire penală: – Procesul verbal de redare a unor convorbiri ambientale din data de 22.06.2015, întocmit la data de 21.07.2015; – Procesul verbal de redare a unor convorbiri ambientale din data de 22.07.2015, întocmit la data de 23.07.2015; – Procesul verbal de redare a unor convorbiri ambientale din data de 24.07.2015, întocmit la data de 25.07.2015, toate preluate, în copie, din dosarul nr.79/P/2015 al DNA – Serviciul Teritorial Timişoara, prin procesul verbal întocmit de organele de urmărire penală la data de 22.08.2017. În baza art.102 alin.2-4 C.p.p. exclude probele constând în convorbirile consemnate în cuprinsul celor trei procese verbale”, se arată în soluţia Curţii.

Liber de cinci luni

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad se află în libertate încă din luna iunie. El a ieşit din Penitenciarul Timişoara în urma deciziei Judecătoriei Timişoara, care a ţinut cont de cererea depusă în acest sens de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor. Ioţcu executase deja jumătate din pedeapsă, dar a beneficiat şi de reducerea perioadei de încarcerare prin legea recursului compensatoriu. În plus, i-a fost redusă perioada în care a stat în arest preventiv, astfel că în penitenciar a mai stat doar doi ani din cei patru la care fusese condamnat în primul dosar de corupţie. Ioţcu fusese trimis în judecată în august 2015, pentru trafic de influenţă, fiind condamnat definitiv în iunie 2017. DNA l-a acuzat că a cerut 40.000 de euro de la o firmă pentru a-i asigura câştigarea unei licitaţii privind stabilirea furnizorului de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, contract în valoare de 1.600.000 de euro.

Noile acuzaţiile

În dosarul aflat acum pe rolul Tribunalului Arad, DNA îl acuză pe Ioţcu de trafic de influenţă în formă continuată şi trafic de influenţă. Omul de afaceri Ioan Teodor Faur este acuzat de cumpărare de influenţă în formă continuată, iar Adrian Ionescu Marius, de cumpărarea de influenţă. Potrivit DNA, în perioada mai-iunie 2015, Ioţcu s-a folosit de un intermediar pentru a pretinde şi primi de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei. În schimb, a promis că îşi va folosi influenţa asupra funcţionarilor din subordine pentru “derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Arad cu societăţile reprezentate de inculpaţii Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius (recepţia şi plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad a sumelor necesare plăţii lucrărilor contractate/executate precum şi facilitarea atribuirii altor contracte de achiziţii publice)”.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor