Prima pe exploatatia bovinelor

De Diana Dutu
Deţinătorii de bovine trebuie să se grăbească FOTO: FAN
Deţinătorii de bovine trebuie să se grăbească FOTO: FAN
Termenul limită până la care se pot depune cererile la APIA este 28 octombrie 2013, inclusiv.

ARAD. Aproximativ două săptămâni. Atât mai au la dispoziţie proprietarii de bovine pentru solicitarea primei pe exploataţie. „Deşi a trecut jumătate din perioada de depunere a cererilor, până în prezent au depus cereri doar 900 de deţinători de animale dintr-un număr de aproximativ 3.600 care îndeplinesc condiţiile minime” – precizează Gheorghe Alda, director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Arad. Termenul limită până la care se pot depune cererile este 28 octombrie 2013, inclusiv. Pentru evitarea aglomeraţiei la depunerea cererilor, conducerea APIA le recomandă deţinătorilor de animale să se prezinte din timp şi să nu lase pe ultima perioadă depunerea cererilor.

Producătorilor agricoli, persoane fizice şi/sau juridice, crescători de bovine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, li se acordă prima în anul 2013 pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte şi schema decuplată de producţie în sectorul carne.

Pentru lapte

Producătorii agricoli care solicită prima pentru sectorul lapte trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: *exploataţia de bovine să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţilor la data solicitării primei; *solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotei de lapte în anul de cotă 2012-2013; *solicitantul să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minim 3 tone lapte în anul de cotă 2012-2013.

Prima se acordă pe tona de lapte produs şi înregistrat la livrări şi/sau vânzări directe în Sistemul de administrare al cotelor de lapte în anul de cotă 2012-2013.

Pentru carne

Pentru prima acordată în sectorul de carne producătoii trebuie să îndeplinescă cumulativ următoarele condiţii: *deţin un efectiv de minim 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni la data de referinţă 31 ianuarie 2013; *exploataţia de bovine este înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data de referinţă 31.01.2013 şi la data solicitării primei.

Prima se acordă pentru minim 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni precum şi pentru tineret bovine mascul şi/sau femel cu vârsta de minim 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă 31.01.2013.

Paşii de parcurs

Pentru a putea beneficia de această primă, producătorii agricoli care îndeplinesc cumulativ condiţiile enumerate mai sus, tebuie să se adreseze mai întâi medicului veterinar de care aparţine. Acesta va elibera o adeverinţă emisă prin proceduri SNIIA prin care se atestă că bovinele existente în exploataţie la data depunerii cererii sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi eradicare a bolilor la animale şi transmisibile la om, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi.

Următorul pas îl constituie prezentarea la o organizaţie/asociaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, postată pe siteul APIA, de unde vor obţine o adeverinţă prin care li se recunoaşte statutul de crescător de bovine.

„Datorită complexităţii şi numeroaselor date care sunt solicitate, emiterea cererii pretipărite şi depunerea acesteia se va face numai la Centrul Judeţean al APIA din Arad, strada Fraţii Neumann nr. 10” – spune Gheorghe Alda.

Documente necesare

La depunerea cererii solictanţii vor avea, pe lângă documentele menţionate alăturat şi următoarele acte, în original: *buletin de identitate/carte de identitate/cod unic de înregistrare/certificat de înregistrare, după caz; *paşaportul animalului pentru care solicită spriji şi/sau documentul care atestă ieşirea animalului din efectiv, după caz, pentru sectorul carne; *dovada unui cont bancar activ pe numele solicitantului.

Gheorghe Alda: “Până acum au depus cereri doar 900 din cei 3.600 de deţinători de animale care îndeplinesc condiţiile minime”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !