Primăria Arad reabilitează 11 clădiri degradate

De Diana Dutu
Reactualizat la:
15Comentarii
Primăria Arad reabilitează 11 clădiri degradate
Proprietarii care le reabilitează pe cheltuială proprie vor beneficia de o serie de facilităţi acordate de Municipalitate. Primarul Gheorghe Falcă consideră că în cinci ani vor fi reabilitate 80% din clădirile istorice ale Aradului.

ARAD. La o zi după ce Consiliul Local Municipal a aprobat supraimpozitarea a 206 clădiri din Arad, Gheorghe Falcă a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat mai multe facilităţi pe care Primăria le acordă proprietarilor care îşi reabilitează singuri clădirile pe care le deţin în proprietate.

Fără cheltuieli pentru Municipalitate

„Cei care au obţinut autorizaţie de construcţie nu vor mai avea de plătit nimic pentru avizul de la Cultură. Problema e rezolvată de Municipalitate, pentru că, prin realizarea PUZ Monumente Protejate, noi am făcut plata, noi am luat avizul mare. Dânşii se duc doar cu documentaţia să primească avizul fără plată. În momentul în care se pune schela nu se plăteşte ocuparea domeniului public (2,5 lei/mp/zi – n.r.). Deci, ei nu vor avea cheltuieli pentru Municipalitate, ci doar cheltuieli cu partea de reabilitare” – a precizat primarul Gheorghe Falcă.

Primăria preia până la 50% din costuri

Edilul a mai anunţat că „toţi cei care obţin autorizaţie de construcţie vor intra într-o analiză a Municipalităţii, o analiză în primul rând socială. Într-o clădire pot fi oameni care să nu aibă capacitatea financiară de a suporta cotă parte din contribuţie. Municipalitatea poate să intervină cu până la 50% din valoarea contribuţiei unei familii. O altă analiză se va face când se termină toată clădirea. Atunci, funcţie de nivelul de degradare şi nivelul de investiţii, Municipalitatea – tot prin hotărâre de Consiliu – poate să contribuie cu până la 30% din valoarea de execuţie a lucrărilor de reabilitare a clădirii” – a explicat Gheorghe Falcă.

Cinci ani scutire la impozit

O altă facilitate acordată de Municipalitate constă în scutirea de la plata impozitului pe o perioadă de cinci ani de zile. „Dacă ne raportăm la valoarea supraimpozitării, câştigul pe cei cinci ani este cam 80% din valoarea contribuţiei fiecăruia la lucrările de reabilitare a clădirii” – a spus Gheorghe Falcă.

11 clădiri, pe banii Primăriei

Dincolo de aceste facilităţi pe care Municipalitatea le acordă proprietarilor care îşi reabilitează clădirile, Gheorghe Falcă a anunţat că Primăria însăşi va reabilita 11 clădiri degradate.

„Am luat decizia, în interiorul Municipalităţii, ca la 11 clădiri să intervenim noi. Sunt clădiri în care Primăria are apartamente, iar legea ne permite să luăm noi iniţiativa, fără a fi nevoie de acordul majorităţii proprietarilor. Iată adresele acestora: strada George Barițiu nr.24, strada Ștefan Cicio-Pop nr.9, strada Ciocârliei nr.1, strada George Coșbuc nr.39, strada Mihai Eminescu nr.16, strada Mihai Eminescu nr.50, strada Episcopiei nr.29, strada Grigore Alexandrescu nr.1, strada Iustin Marșieu nr.33, strada Mărășești nr.10 și strada Mețianu nr.14. Aceste clădiri vor fi reabilitate anul viitor de către Municipalitate, cetăţenii urmând să plătească, în timp, cotă parte din intervenţia Primăriei. Dacă nu contribuie, rămâne la Finanţe în procedură de recuperare” – a conchis Gheorghe Falcă.

80% până în 2024

Potrivit aprecierilor primarului, în cinci ani de zile, programul de reabilitare a clădirilor istorice din Arad va fi acoperit în proporţie de 70-80%. „În 2024, Aradul, în zona protejată, va avea un grad de reabilitare de 70-80%, realizat de cetăţeni, realizat de cetăţeni cu contribuţia Primăriei sau, cum sunt cele 11 clădiri, prin contribuţia Primăriei” – a subliniat Gheorghe Falcă.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor