Primarul din Zăbrani şi oameni de afaceri, la judecată

De Alin Gherasim
4Comentarii
Marian Toader FOTO: JA
Marian Toader FOTO: JA
Patru persoane, primarul din Zăbrani şi trei oameni de afaceri, au fost trimişi în judecată de DNA.

Procurorii DNA au finalizat rechizitoriul şi au dispus trimiterea în judecată a lui Radu Viorel Popa, Jean Cârja, Simon Petru Faur, toţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, şi a lui Marian Toader, primarul localităţii Zăbrani. Popa, Cârja şi Faur sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, spălare a banilor şi evaziune fiscală. Marian Toader, primarul din Zăbrani, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cu fondurile europene

Ce spun procurorii? „Inculpații Popa Radu Viorel și Toader Marian au constituit un grup infracțional, la care au aderat ulterior şi inculpaţii Cîrja Jean şi Pop Valer, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene. Valoarea totală a sumelor de bani încasate, pe nedrept, de firma lui Popa Radu Viorel este de 13.666.917 lei (circa 3 milioane euro). În perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 56 ha, respectiv 175,86 ha. Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților Cîrja Jean, Pop Valer şi Faur Simon Petru, administratori ai societăților comerciale «prestatoare de servicii» sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica în fața reprezentanților instituției respective cheltuirea unor sume de bani. Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul Toader Marian, care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole. Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 56 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian. Bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 110.250 euro, reprezentând redevența care ar fi fost încasată de instituția publică în ipoteza concesionării/arendării suprafețelor de teren, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru primar (obținerea unei plantații viticole în mod gratuit). Suma de 1.911.580 lei a fost ulterior supusă unor proceduri de «albire» sau «spălare», pentru a crea aparența de legalitate. Mai mult, în cursul anului 2013, inculpatul Popa Radu Viorel a dedus, solicitat și obținut rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA), în sumă de 141.076,84 lei, aferentă unor operațiuni comerciale, stabilite ca fiind nereale”, se arată în comunicatul DNA.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor