Putem vota aproape oriunde

De Simion Todoca
Reactualizat la:
6Comentarii
Secţiile speciale, o amintire Foto : FAN
Secţiile speciale, o amintire Foto : FAN
ARAD. Pe 2 noiembrie, peste 18,3 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile prezidenţiale. Ca şi la celelalte scrutinuri, cetăţenii care în ziua alegerilor se găsesc în localitatea de domiciliu votează la secţiile la care sunt arondaţi.

Noutatea constă în faptul că dacă nu eşti în localitatea de domiciliu poţi vota la orice secţie de votare din localitatea în care te afli, secţiile speciale fiind desfiinţate, prin Ordonanţă a guvernului. Motivaţia a fost aceea că secţiile speciale- cum ar fi cele din gări- erau supraaglomerate. Cei care votează în altă localitate vor semna o declaraţie pe proprie răspundere că nu au votat în altă parte.

Documente necesare

Se poate vota cu oricare dintre următoarele documente : cartea/buletinul de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie ; pasaportul (diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic) ; carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare). Secţiile de votare se deschid duminică dimineaţa la 7,00 şi se închid seara la 21,00. Cei care la ora 21,00 se află în interiorul secţiei, pot să-şi exercite dreptul de vot.

Vot în străinătate

Cetăţenii români care, în momentul alegerilor, sunt plecaţi în străinătate, pot vota la orice secţie de vot din ţara în care se află. Pentru a-şi exercita acest drept au nevoie de următoarele acte:

– paşaport (fie diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu, de serviciu electronic, simplu, simplu electronic, simplu temporar); titlu de călătorie; carte de identitate sau carte de identitate electronică (daca se afla într-o ţară care le-a permis accesul astfel). Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care sunt în România sau într-o altă ţară în momentul alegerilor, votează cu : paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar/electronic cu menţionarea ţării de domiciliu.

În Noua Zeelandă, sâmbătă

Sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 19.00 (ora României) se vor deschide urnele pentru cetăţenii români din Noua Zeelandă. Votarea se va încheia luni, 3 noiembrie, ora 05.00 (ora României) pe coasta de vest a Americii de Nord. Secţiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale româneşti din străinătate, în teatrele de operaţiuni din Afganistan, dar şi în alte locaţii. Lista cu toate secţiile de votare din străinătate se găseşte pe site-ul MAE.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor