Reactii oficiale la protestul de la PP1

De Monica Ardelean
4Comentarii
Reactii oficiale la protestul de la PP1
Banii sunt în Trezorerie. E nevoie doar de aprobare de la minister pentru a fi folosiți. Cine trebuie să ceară aprobarea?

Arad. Totul se reduce la bani. Cele două norme și jumătate sunt aprobate (deși nu rezolvă decât într-o foarte mică măsură problema de la PP1) dar nu sunt aprobați și banii pentru ele. Adică nu există aprobare pentru a intra în bugetul grădiniței. Ordonatorul de credite, adică Primăria muncipiului Arad, refuză să dea aprobarea pentru organizarea concursului pentru că bugetul unității de învățământ este insuficient. E nevoie de o aprobare de la Ministerul Finanțelor către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad pentru a fi transferați bani către grădiniță. Cine ar fi trebuit să facă această solicitare către minister? Primarul municipiului susține că această sumă a fost solicitată, dar …nu sunt bani alocați grădiniţei, deși există în conturile Trezoreriei, dar trebuie să fie mutați pe bugetul de la PP1. „Reacția educatoarelor de la Grădinița PP1 este îndreptățită. Solicit tuturor grădinițelor, liceelor să reacționeze la fel. Este singura perioadă în care Guvernul dă orice”, spune Falcă.
Inspectoratul Școlar Județean susține, de asemenea, demersul cadrelor didactice care au intrat în grevă japoneză. Mai mult, inspectorul școlar general, Claudius Mladin a declarat că „am făcut tot ceea se putea face. Am aprobat în Consiliul de Administrație al IȘJ cele două norme și jumătate. Am făcut adresele către Primăria Municipiului pentru a putea permite școlii să organizeze concurs pentru posturile aprobate. Mai mult în cursul zilei de joi am luat legătura cu reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Ministerului Finanțelor pentru a urgenta aprobarea sumei necesare. Avem promisiune că, în cel mai scurt timp, lucrurile se vor rezolva”, a declarat inspectorul școlar general.
Luni, cadrele didactice de la grădiniță au solicitat o întâlnire cu reprezentanți ai primăriei, ai IȘJ, ai părinților și ai sindicatelor pentru a fi găsită o soluție viabilă. Pentru că fiecare parte și-a făcut treaba, dar lucrurile au rămas blocate. Vina aparține din nou sistemului. Un sistem blocat în costurile per elev, costuri impuse prin Legea Educație, calculate nu se știe cum și care mai includ pe lângă cheltuieli cu salariile și pe cele cu cheltuielile de întreținere. În aceste condiții, tăierea masivă a numărului de norme în 2010 nu a mai putut fi reparată. Banii nu au mai ajuns niciodată pentru a se face angajări. Orice demisie dintr-o unitate de învățământ era urmată de blocarea postului. Acum s-a ajuns la limita suportabilității. Greva poate va rezolva două posturi în plus pentru PP1 dar mai rămân de rezolvat alte opt norme pentru a funcționa conform legii. Și multe altele pentru celelalte grădinițe. De câte greve va mai fi nevoie?4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor