Reguli noi pentru producatorii si cumparatorii de lapte

De Diana Dutu
Reguli noi pentru producatorii si cumparatorii de lapte
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură atenţionează că, de la 1 aprilie 2015, este eliminat regimul cotelor de lapte.

ARAD. Începând de astăzi, operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună la APIA declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2014/2015. Termenul limită pentru depunerea documentelor este 14 mai 2015.
„Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe, trebuie să completeze declaraţia anuală conform datelor din Caietul fermierului pe care o vor primi prin postă sau o pot ridica de la sediul APIA din Arad, str. Fraţii Neumann, nr.10. După completarea şi semnarea declaratiei anuale aceasta se depune personal sau prin poştă la sediul APIA din Arad. Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă” – precizează Gheorghe Alda, directorul APIA Arad.

Cumpărători de lapte

Cumpărătorii de lapte trebuie să depună la Centrul judeţean APIA al regiunii pe raza căreia funcţionează, declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2014/2015 termenul limită fiind tot 14 mai 2015. Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai.
Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01% din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Această sumă poate să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 euro.

Reglementări noi!

Operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii de lapte de vacă trebuie să ştie că, începând cu 1 aprilie 2015, este eliminat regimul cotelor de lapte. Având în vedere eliminarea sistemului cotelor de lapte, au apărut noi reglementări legale privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte, astfel:
*orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate realiza doar în baza unui contract încheiat între părţi; *durata contractului trebuie să fie de minim 6 luni; *orice livrare de lapte în afara contractului se sancţionează conform legii; *începând cu 1 mai 2015, operatorii economici care achiziţionează lapte de la producători trebuie să declare până pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achiziţionată de la producători în luna precedentă; *pentru a putea rezista pe piaţa laptelui şi pentru a creşte puterea de negociere a preţului laptelui cu prim-cumparatorii, producătorii trebuie să se constituie în organizaţii de producători: *pentru a fi recunoscute, organizaţiile de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate trebuie să depună cererea de recunoaştere însoţită de documentele anexe la centrele judeţene APIA de care aparţin, conform HG nr.441/2014; *organizaţia de producători recunoscută poate negocia contractele de livrare a laptelui crud în numele membrilor acesteia.

Risc de blocaj

„Atenţionăm operatorii economici şi producătorii de lapte că orice întârziere în depunerea declaraţiilor anuale poate genera blocarea depunerii cererilor pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru vacile de lapte, respectiv a cererii unice de plată” – conchide directorul APIA Arad.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !