S-a decis: Zărandul şi Şimandul rămân fără primari!

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
2Comentarii
S-a decis: Zărandul şi Şimandul rămân fără primari!
Florin Moţ, edilul de Zărand, şi Florin Dema, edilul de Şimand, vor rămâne fără fotolii în urma deciziei Înaintei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Doi primari din județul Arad își vor pierde funcțiile după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca acei primari, viceprimari sau consilieri locali care au condamnări prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate (chiar şi) cu suspendarea condiționată a pedepsei să le înceteze mandatul. Aceştia vor fi demiși din funcție.
Cine sunt cei doi edili locali care se află în această situație? Unul dintre ei este Florin Dema, din Șimand, care a fost condamnat în 10 martie 2015 de Judecătoria Chișineu Criș la pedeapsa de 6 luni de închisoare cu suspendare. Primarul a fost condamnat ca urmare a unui conflict de interese în care s-a aflat, după ce a angajat un avocat pentru a-l apăra într-un proces și ulterior același avocat a fost contractat și de Primăria Șimand pentru a-i apăra interesele într-un alt proces.
Al doilea primar care se află în această situaţie ingrată este deja celebru pentru suita de procese în care este implicat: Florin Moț, din Zărand, care a fost condamnat de Curtea de Apel din Oradea, în octombrie 2014, într-un proces în care era condamnat pentru luare de mită.
Până la aceste precizări ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, primarii care aveau condamnări cu suspendare puteau rămâne pe funcții și conduceau mai departe destinele localităților. Ceea ce s-a şi întâmplat în cele două cazuri din judeţul nostru.
Prefectul Aradului a solicitat deja o situație din partea secretarilor unităților administrativ-teritoriale din județ „ca în termen de trei zile de la primirea informării să verifice și să comunice Prefectului dacă sunt situații de aleși locali (primari, viceprimari, consilieri locali) care au fost condamnați, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, precum și să facă propunerile corespunzătoare pentru încetarea mandatului”, se arată în comunicatul instituţiei. După comunicarea oficială din partea primăriilor, prefectul poate emite ordinul de încetare a mandatului pentru respectivii aleși locali.

Fără sprijin politic

Și tot o mică modificare a fost adusă de instanţă și pentru acei consilieri locali și județeni care își pierd sprijinul politic și care vor fi demiși direct prin ordin de prefect, fără a mai fi nevoie de o hotărâre de consiliu local.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor