S-au retras din capitală

De Adriana Barbu
2Comentarii
S-au retras din capitală
© Foto: Aleşii locali au votat toate proiectele
Primăria Arad, filarmonica şi teatrul au spus adio Asociaţiei Capitală Culturală Europeană 2021. Dar asociaţia nu piere, ci se transformă.

A fost şedinţă liniştită la Consiliu Local Municipal joi. Toate cele 21 de proiecte propuse pe ordinea de zi au fost votate de aleşii locali, marea majoritate în unanimitate. Au avut loc puţine luări de cuvânt pe subiectele grele, dar, chiar şi aşa, acestea au trecut cu votul tuturor aleşilor sau cu câteva excepţii. Care au fost „pauzele” de consultare? Prima oprire s-a făcut la banii în plus alocaţi acţiunii „Manifestări culturale şi sărbători ale minorităţilor”, pe care Ionel Ciupe i-ar fi dat pe ceva mai util decât petreceri şi dansuri, dar pe care legea nu te lasă să-i îndrepţi decât spre organizarea unor astfel de evenimente, după cum a precizat directorul executiv al Centrului Municipal de Cultură Arad (CMCA), Dana Andreica. La vot, însă, Ciupe a votat pentru alocarea în sine, aşa că discuţia s-a dovedit a fi doar informativă.

Ce mai e nou cu Văcean

Un alt punct în care consilierii au simţit nevoia să-şi spună cuvântul a fost cel care viza mandatarea primarului pentru stabilirea calendarului celei de a doua evaluări a managerului Filarmonicii de Stat Arad. Marin Lupaş a dorit să ştie ce se urmăreşte cu acest proiect, care ar fi efectiv calendarul şi, desigur, ce are de gând să se hotărască în problema Văcean, informându-i totodată pe aleşi şi pe executiv că, potrivit surselor sale, managerul Văcean se va da bolnav şi iar nu se va prezenta la evaluare. Dana Andreica, directorul CMCA, a lămurit de ce s-a optat pentru această variantă de mandatare (e mai simplă, e mai uşor de luat contact cu membrii comisiei de evaluare, care sunt din alte judeţe, şi nu mai necesită să fie chemaţi aleşii la fiecare modificare pentru încă un vot). Cât despre informaţia că Văcean va sfida şi această evaluare, Andreica a precizat că există deja gândit un plan de acţiune în acest caz, dar că, pe lege, managerului trebuie să i se ofere încă o şansă la evaluare. Lupaş ar fi vrut să ştie care este a treia soluţie în cazul Văcean şi a lăsat să se înţeleagă că directorul nu va fi schimbat pentru că nu se vrea. Asupra acestui subiect vom reveni însă şi noi, convingerile consilierului fiind destul de apropiate cu cele ale noastre.

Adio, asociaţie!

Un penultim punct care a avut parte de intervenţii din partea consilierilor a fost cel care le cerea acestora ca municipiul Arad, Filarmonica şi teatrul să se retragă din calitatea de membri ai Asociaţiei Arad- Capitală Culturală Europeană 2021. Ionel Ciupe a cerut amânarea votării proiectului până când nu se va vedea pe ce au fost cheltuiţi banii daţi de membrii asociaţiei. Directorul CMCA, Dana Andreica, a precizat că, în acest moment, are loc un audit atât la instituţia pe care o conduce, cât şi la asociaţie, exact pe acest subiect, iar la final acest raport va fi făcut public. Andreica a indicat, însă, că fiecare tranşă acordată drept cotizaţie a fost însoţită de cei de la asociaţie cu documente justificative, astfel încât să fie foarte clar pe ce s-au dus banii. Viceprimarul Levente Bognar a explicat alesului Ciupe că în comisie s-a cerut un raport al activităţii pentru a se vota în cunoştinţă de cauză, însă alesul a insistat pe amânarea votării proiectului. Amendamentul său a avut parte doar de trei voturi pentru, în timp ce propunerea lui Gheorghe Falcă, însuşită la rugămintea sa de un consilier local, de a revoca decizia de alocarea a unui sediu, în 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, a trecut de votul aleşilor. Deşi va rămâne fără sediu şi fără membri, asociaţia nu va muri definitiv. Îşi va schimba doar numele şi se va ocupa de un alt proiect prezentat de primar, cel în care Aradul va deveni unul din cele zece oraşe europene susţinute de Ministerul Culturii. Dar, despre toate acestea, într-un material viitor.

Un ultim punct

O ultimă intervenţie s-a făcut pe proiectul care asigură continuitate serviciului public de salubritate menajeră în municipiu până la momentul la care la nivel naţional se va da acordul, iar mai apoi la nivel judeţean se va trece la licitaţia generală pe deşeuri. Cum vinovaţii de întârziere s-au dovedit a nu fi de la nivel local, la vot proiectul a avut parte de acordul tuturor consilierilor.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor