S-au unit autostrăzile între România şi Ungaria

De Alin Gherasim
8Comentarii
Autostrăzile s-au unit la Nădlac FOTO: J.A.
Autostrăzile s-au unit la Nădlac FOTO: J.A.
Joi a fost turnat stratul de uzură pe o bucată de autostradă, consfinţindu-se astfel unirea autostrăzii noastre cu cea din Ungaria.

Termenele asumate de către asocierea Astaldi-Max Boegl rămân în picioare. Lucrarea la lotul doi al autostrăzii Nădlac-Arad, respectiv bucata Pecica-Arad, vor fi finalizate în luna iulie, aşa cum au anunţat constructorii în urmă cu o lună de zile. Însă cea mai importantă veste venită dinspre şantier se referă la unirea segmentelor de autostradă din România şi Ungaria. „Joi au fost finalizate lucrările de turnare a stratului de uzură care uneşte cele două bucăţi de autostradă, respectiv şoseaua din România cu cea din Ungaria. În prezent se lucrează la birourile punctului vamal, la gheretele de control, la copertină, au fost finalizate lucrările la parcarea în care pot opri peste 100 de vehicule de mare tonaj. Suntem în grafic cu lucrările. Dar asta nu garantează faptul că autostrada va fi dată circulaţiei. Pentru că mai există nişte aspecte şi acorduri interguvernamentale care trebuie stabilite de comun acord de cele două părţi, respectiv statul român şi cel maghiar”, ne-au spus surse din cadrul constructorilor.
Aşa că veştile sunt una caldă, alta rece. Şi mai vine una rece. Chiar dacă lucrările la segmentul Pecica-Arad vor fi finalizate în luna iulie, aşa cum susţine constructorul, se pare că nu vom putea circula de la Arad până la Nădlac pe autostradă. Lucrul acesta a fost confirmat chiar de către cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care au anunţat faptul că nu se va da circulaţiei doar câte o bucată de autostradă. Arădenii vor putea merge pe şoseaua de mare viteză până în Ungaria de abia după ce sunt ratificate toate acordurile interguvernamentale. Drumarii au anunţat că circulaţia va fi deschisă pe trei segmente deodată: Pecica-Arad, punctul de trecere al frontierei-Nădlac şi Mako-punct de trecere al frontierei. Aşa că stăm în aşteptare până când Guvernele celor două ţări se vor pune de acord asupra datei la care va fi deschisă circulaţia, iar punctul de trecere a frontierei de pe autostradă va deveni operaţional. Până atunci, circulăm numai pe bucata de autostradă dintre Nădlac şi Pecica.

Se aşteaptă recepţia

În ceea ce priveşte recepţia celor două lucrări, respectiv loturile 1 şi 2 ale autostrăzii Nădlac-Arad, nu a mai fost programată. În luna februarie o echipă a CNADNR a venit pe şantier pentru a efectua recepţia lucrărilor la lotul 1 al autostrăzii Nădlac-Arad. Însă cei de la companie au stabilit că nu sunt îndeplinite toate condiţiile pentru ca recepţia să fie făcută. Cel mai probabil, acum se va face recepţia întregii autostrăzi. Însă acest lucru, care, în fapt, este doar un nou act birocratic, nu ar trebui să încurce cu nimic circulaţia pe şoseaua de mare viteză. Totuşi, nici măcar constructorul nu ştie când va veni o nouă echipă pentru a face recepţia şi cum va fi realizată aceasta. „Noi aşteptăm. Când vor să vină, pot să vină liniştiţi. Dar nu putem noi stabili când se face recepţia, ci doar beneficiarul, adică CNADNR”, ne spun constructorii.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor