Sancțiuni mai dure pentru munca la negru

De Andreea Pintea
1Comentariu
Sancțiuni mai dure pentru munca la negru
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad avertizează că în cazul muncii nedeclarate sancțiunile sunt mai aspre și amenzile mai mari.

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au depistat, în prima săptămână din luna septembrie, 19 persoane care desfășurau muncă nedeclarată şi 89 de cazuri în care angajatorii nu au transmis registrul de evidență a salariaților în termenul legal prevăzut, respectiv cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Sancţiunile aplicate în aceste cazuri sunt mult mai dure acum, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Muncii în ceea ce privește munca nedeclarată.

O primă modificare vizează definirea muncii nedeclarate. Astfel, conform noii legislații, munca la negru o reprezintă: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Codul Muncii reglementează și modul în care se încheie un contract de muncă. „Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, anterior începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului”, spun reprezentanții ITM Arad.

Mai mult, de acum înainte nu se va mai ține cont de pragul de 5 persoane găsite ca muncind fără contract, ITM Arad avertizând că se vor aplica amenzi de 20 mii lei pentru fiecare persoană identificată, indiferent de numărul total al celor indentificați ca muncind la negru.

Obiectivul ITM: fără muncă la negru

„Atragem atenția angajatorilor și persoanelor care desfășoară activități la un angajator fără a avea întocmite forme legale de angajare că, și în perioada următoare, unul dintre cele mai importante obiective ale activității ITM Arad va fi identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și implicit sancționarea ei conform legislației în vigoare”, mai spune ITM Arad.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor