Sapte scoli intra pe mana BERD

De Adriana Barbu
2Comentarii
Sapte scoli intra pe mana BERD
Falcă susţine că vor fi reabilitate pe banii privaţilor, prin grija BERD, importante unităţi de învăţământ din Arad.

ARAD. Nu e un credit adevărat dar tot vom avea de plată timp de cinci ani. Însă, dacă ne luăm după declaraţiile primarului Gheorghe Falcă, Primăria Arad nu va plăti dobândă şi nici rate de credit, ci va plăti firmelor private care vor intra în acest joc doar sumele rezultate din economiile făcute prin implementarea acestui proiect. Cine face jocurile? BERD, care potrivit edilului local, a inclus Aradul în cele patru municipii selectate să intre în proiectul GET, primul proiect dedicat de bancă companiilor private de tip ESCO din România.

Contact BERD-firmă privată

Dar haideţi să vedem cum stă exact treaba: 7 unităţi de învăţământ vor fi reabilitate termic, de către firme private care vor să intre în proiectul BERD. Aceste firme vor semna un contract de credit cu banca, în condiţiile avantajoase oferite de BERD (de pildă o dobândă de doar 1%) şi vor trece la reabilitarea clădirilor publice. Primăria va fi, desigur, cea care va plăti pentru reabilitare, însă nu cu rate obişnuite, după cum spune primarul, ci din banii economisiţi la căldură ca urmare a reabilitării termice a acelor imobile. Pentru firmele care se prind în joc, tot de rate va fi vorba, venite de la primărie, un plătitor sigur, aşa că s-ar putea ca afacerea să fie extrem de rentabilă pentru privaţii ce se încumetă să bată palma cu BERD.

Şcolile vizate de Primăria Arad şi trimise deja la BERD sunt Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn, Liceul Tehnologic Iuliu Maniu, Liceul Vocaţional Sabin Drăgoi, Şcoala Generală nr. 5, Şcoala Generală nr. 22, Colegiul Naţional Vasile Goldiş şi Colegiul Naţional Vasile Goldiş – Şcoala Generală nr. 4.

Proiectul gândit de BERD, pentru eficientizarea energetică a clădirilor din sistemul public local, va obliga Primăria să plătească bani timp de cinci ani, firmelor private, care vor reabilita cele 7 clădiri şcolare. Falcă a anunţat că atunci când acest proiect care vizează cele patru municipii se va finaliza, Aradul va fi interesat să prindă şi a doua lansare de oferte de la BERD.

Nu creşte datoria Primăriei

Edilul local a susţinut, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul este unul avantajos pentru Primăria Arad, pentru că nu va creşte gradul de îndatorare al instituţiei, nefiind vorba de un credit propriu-zis, iar banii care vor fi plătiţi pentru reabilitarea şcolilor şi liceelor vor veni din economiile făcute ca urmare a izolării termice a acestora (izolare exterior, interior, schimbare de geamuri, reabilitare de ţevi etc.).

CITESTE SI:

BERD a inceput sa puste2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor