Scaderi in constructii, cresteri in comert

De Simona Butaru
Construcţiile încă în aşteptare FOTO: FAN
Construcţiile încă în aşteptare FOTO: FAN
Majoritatea managerilor se aşteaptă la scăderea activităţii în construcţii şi industria prelucrătoare, dar o creştere în comerţ şi servicii.

ARAD. Ne putem aştepta la mici schimbări în economie în următoarele trei luni, conform rezultatelor unui sondaj realizat de Institutul de Statistică. Veşti bune pentru cei care vor dori să se angajeze în comerţ, dar mai puţin bune pentru arădenii care vor să lucreze în construcţii. „Potrivit opiniilor exprimate în luna decembrie 2013, de către o parte din managerii de societăţi comerciale, se conturează pentru perioada decembrie 2013 – februarie 2014 o tendinţă de relativă stabilitate în sectorul de comerţ şi servicii, scădere moderată în industria prelucrătoare şi scădere accentuată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural. Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic”, informează Institutul Naţional de Statistică.

Industria – scădere moderată

În Industria prelucrătoare se percepe o tendinţă de scădere moderată a activităţii. „În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei(sold conjunctural -6%). Pentru activitatea din industria metalurgică se va înregistra tendinţă de scădere accentuată în ceea ce priveşte estimarea producţiei (sold conjunctural -44%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucrătoare”, se precizează în comunicat.

Construcţii – scădere accentuată

„La Construcţii este o tendinţă de scădere accentuată a activităţii (sold conjunctural -52%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -42%). Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -40%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%)”, informează INS.

Comerţul, pe plus

La Comerţ cu amănuntul este o tendinţă de stabilitate a activităţii (sold conjunctural -3%). Potrivit rezultatelor anchetei, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +37%). La Servicii – aceeaşi tendinţă de relativă stabilitate a activităţii (sold conjunctural -5%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !