Schimbare de practică la Judecătorie

De Diana Dutu
Schimbare de practică la Judecătorie
Din toamna acestui an, se va merge cu aplicarea unei formule executorii direct pe titlul executoriu. De ce e important pentru cetăţeni?

La nivelul Judecătoriei Arad s-a discutat ca, începând cu luna septembrie a acestui an, să se adopte o schimbare de practică. Despre ce este vorba? Ne oferă detalii preşedintele Judecătoriei Arad, Flavius Bradin: „După intrarea în vigoare a noului cod de procedură, pentru aplicarea formulei executorii, existau – datorită clarităţii textelor de lege – două practici la nivel naţional. Aproape jumătate din instanţele din ţară aplicau formula executorie «Noi, preşedintele României, dăm împuternicire agenţilor statului să pună în executare următorul titlu» pe încheierea prin care se încuviinţează executarea silită. Cealaltă jumătate, aşa cum era şi pe vechiul cod, aplica această formulă pe titlul executoriu. Se aplica efectiv o ştampilă în care era inserată această formulă. După modificări legislative faţă de textul de lege, Judecătoria Arad a optat pentru varianta inserării formulei în cuprinsul încheierii de investire cu formulă executorie.”

La nivelul colectivului Judecătoriei Arad a avut loc o discuţie şi s-a hotărât adoptarea unei schimbără de practică, „în sensul că din toamna acestui an se va merge cu aplicarea unei formule executorii direct pe titlul executoriu. În baza încheierii se va pune o ştampilă de titlu executoriu” – explică preşedintele Judecătoriei Arad.

Original, nu copie!

De ce este această schimbare importantă pentru cetăţeni? Ne spune judecătorul Flavius Bradin: „Dacă până acum era suficient să depună la dosar, pentru a obţine investirea cu formulă executorie, o copie certificată a titlului executoriu – a biletului la ordin, a contractului de credit bancar -, acum nu mai este aşa. Trebuie să depună originalul titlului executoriu, pe care se va aplica ştampila respectivă.”
Reprezentanţii Judecătoriei Arad au discutat deja cu cei din Barou despre această modificare, urmând ca ea să fie comunicată şi Corpului executorilor judecătoreşti.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !